Hokejski zvezdnik Anže Kopitar naj bi v naslednjem tednu prejel zeleno luč delodajalcev iz Los Angelesa za nastop na svetovnem prvenstvu skupine B, ki se bo čez natanko tri tedne začelo v Kazahstanu. Tako gre namreč razumeti sporočilo za javnost, ki ga je izbranim medijem poslal Kopitarjev predstavnik za odnose z javnostmi Luka Dolar.

Koliko interesa bo pokazal Kopitar?

Anže Kopitar je konec tedna sklenil svojo trinajsto sezono v najmočnejšem hokejskem tekmovanju sveta, ki ni ponudila presežkov. Resda je bil Kopitar tako kot vsako leto eden izmed vodilnih igralcev svojega moštva, a je Los Angeles končal tekmovalno obdobje na zadnjem mestu zahodne konference in že zelo zgodaj ostal brez vsakršnih možnosti za uvrstitev v končnico. V stresni sezoni je kalifornijsko moštvo po seriji porazov že lansko jesen zamenjalo trenerja, a niti prihod Willieja Desjardinsa ni predramil nekdanjih prvakov, ki so leta 2014 zadnjič zavzeli vrh v NHL. Od tedaj so se v petih poskusih dvakrat uvrstili v izločilne boje in dosegli le eno zmago. »Letošnja sezona se ni odvila po naših željah, saj nismo pričakovali takšnega razpleta. Dobro se bomo pripravili, da v prihodnji sezoni popravimo vtis,« je po zadnji tekmi povedal Anže Kopitar, ki mu je vodstvo kluba na posebni slovesnosti ob navzočnosti njegovih najožjih družinskih članov podelilo srebrno palico za tisoč odigranih tekem v NHL.

Kopitar po koncu sezone ostaja v Los Angelesu, kjer ga v vlogi kapetana moštva čakajo sestanki z vodstvom kluba, ki bo podrobno analiziralo letošnji neuspeh in pripravilo načrt za prihajajoče izzive. Kot kaže, se bo Kopitar po opravljenih klubskih obveznostih pridružil slovenski reprezentanci, ki se na Bledu v okrnjeni postavi že pripravlja na svetovno prvenstvo skupine B. Odločitev o nastopu Kopitarja za državno vrsto bo Hokejski zvezi Slovenije (HZS) že v naslednjih dneh sporočil vrh Los Angelesa, ki po uradni poti nima nikakršnih vzvodov, da bi igralcu preprečil nastop za reprezentanco. To nam je pred dvema letoma potrdil tudi uslužbenec Los Angelesa Michael Altieri, ko je Kopitar med razloge za odsotnost s prvenstva skupine A v Parizu navajal tudi nestrinjanje klubskih funkcionarjev z njegovo udeležbo v izbrani vrsti. Ker ima Kopitar vodilno vlogo v moštvu in velja za enega največjih zvezdnikov v zgodovini kluba, bo veliko odvisno tudi od tega, koliko interesa bo pokazal za igranje v reprezentanci. Praksa namreč kaže, da je tako tudi pri drugih zvezdnikih v NHL, kar je v zadnjih letih z nastopanjem za Rusijo največkrat potrdil Aleksander Ovečkin.

Po Urbasu vprašljiv tudi Muršak

Odkar se je Kopitar preselil na zahodno obalo ZDA, je na prvenstvih skupine B zaigral zgolj leta 2007, ko je Slovenija osvojila tivolski turnir in se uvrstila med elito. Večkrat se je zgodilo, da reprezentančnih obveznosti ni mogel izpolniti zaradi istočasnega igranja v NHL, v zadnjih dveh letih pa se ni odzval klicu domovine navkljub zgodnjemu koncu klubske sezone. Z Anžetom Kopitarjem bi se slovenski vrsti na prihajajočem turnirju v Astani povečale možnosti za uvrstitev v elitni razred. Selektor Ivo Jan očitno ne bo mogel računati na usluge napadalca Jana Urbasa, ki je v nemški ligi doživel pretres možganov. Še vedno je vprašljiv nastop Jana Muršaka, ki se ubada z različnimi poškodbami. Slovenija bo 17. aprila v Budimpešti odigrala prvo prijateljsko tekmo proti Madžarski, zadnja preizkusa pa jo čakata po velikonočnih praznikih, ko se bo na Bledu dvakrat pomerila z Italijo. Svetovno prvenstvo bo odprla 29. aprila proti gostitelju Kazahstanu.