Za prve tri kongrese stranke LMŠ v Sloveniji ni nihče slišal, ker so potekali na lokalni ravni v ozkem krogu ljudi v občini Kamnik. Z rastjo ambicij nekdanjega kamniškega župana Marjana Šarca so po predsedniški kampanji in pred parlamentarnimi volitvami 2018 organizirali četrti kongres v bližnjih Medvodah, ko je stranka štela le okoli 300 članov. Po dobrem rezultatu na parlamentarnih volitvah in po oblikovanju vlade rastejo tudi ambicije LMŠ. Peti kongres so organizirali v Trbovljah, kar naj bi tudi po statutarnih spremembah stranke predstavljalo, da bo LMŠ začela z organizirano širitvijo lokalne mreže. Stranka izrazito lokalnega značaja naj bi sčasoma postala stranka vse Slovenije. Ambicijo rasti potrjuje tudi zadnji podatek o članstvu LMŠ, po podatkih stranke imajo trenutno okoli 1000 članov. Poleg tega so statut stranke prilagodili dejstvu, da so vladajoča stranka, kar pomeni, da so nekoliko reorganizirali delo organov stranke, zlasti programski svet.

Šarec: Bili smo trmasti kot biki

V dnevih pred zborom v Trbovljah so v LMŠ kolebali pri poimenovanju – ali se bodo zbrali na zboru članov ali na kongresu, na koncu je obveljalo oboje, v dogodku pa so združili akta: spremembe statuta stranke in uradno predstavitev liste kandidatov za evropske volitve. Šarec je uvodoma poudaril, da LMŠ in njene člane od začetkov na lokalni ravni podcenjujejo, a poglejte, kje smo, je dodal, sestavili so vlado, ki dobro deluje že pol leta. »Smo stranka, ki raste od spodaj navzgor in se hitro uči. Po lanskih volitvah ni bilo samoumevno, da bomo dobili vlado, a smo bili trmasti kot biki,« je Šarec nagovoril kongresnike. Med njimi smo lahko našteli večino od 13 poslancev LMŠ in tri od štirih ministrov: Rudija Medveda, Boštjana Poklukarja in Aleša Šabedra - ministra za finance Andreja Bertonclja ni bilo zaradi službenih obveznosti.

Šarec je v nagovoru opisal naravo stranke LMŠ. »Na ankete se ne bomo ozirali, zanašamo se le na trdo voljo, energijo in zanos ter zavedanje, da ne vemo vsega. Včasih smo nerodni, včasih delamo napake, te nastajajo zlasti v očeh drugih. V danih razmerah smo optimalni in se iz dneva v dan izboljšujemo. Tisti s starimi vzorci gledanja na svet nas ne bodo nikoli razumeli, ker imamo nove vzorce razmišljanja, drugače gledamo na svet, kaj šele na Evropo,« je dejal.

EU ekipa kandidatov po meri LMŠ

Pred evropskimi volitvami je kandidate LMŠ opisal kot ekipo, ki je sestavljena po njihovi meri, ki verjame v idejo stranke in ki verjame, da je Evropa dober projekt, ki pa potrebuje spremembe. Svojo odpoved nastopa pred Evropskim parlamentom je utemeljil z besedami, da odhajajočim poslancem nima kaj govoriti, ker da so imeli svoj čas, da bi kaj storili. Dejal je, da si v LMŠ ne želijo upehane Evrope, kakršna se zdi v tem trenutku, pač pa želijo solidarno in učinkovito Evropo, ki jo bodo vodili kompetentni ljudje z drugačnim razmišljanjem. Rezultata na evropskih volitvah ni napredoval, je pa navrgel, da ne bo nič narobe, če bo LMŠ osvojila le en mandat.

Poskus vpliva na medije brez primere

Predsednik LMŠ se je dotaknil tudi sosednjih držav, ko je dejal, da se je pred dnevi zgodil poskus »vmešavanja v slovenske medije brez primere«. Čeprav ni imenoval države, je iz konteksta jasno, da je imel Šarec pri tem iztočnico v ustni noti madžarske veleposlanice v Sloveniji, ki je negodovala zaradi naslovnice Mladine. V LMŠ si ne želijo Evrope, kjer bi tuje vlade narekovale slovenskemu ministrstvu za zunanje zadeve, da se država vmešavava v medije. »LMŠ ne bo nikoli podpirala tistih, ki se imajo za domoljube, potem pa enkrat hodijo k Salviniju, Orbanu ali pa v Zagreb. Mi sami kreiramo politiko, nikomur nismo dolžni in nimamo nobenih deležev ne v Rimu, ne v Budimpešti ali v Zagrebu,« je sklenil Šarec.

Erjavec v Šarcu videl sebe

Petega kongresa LMŠ so se udeležili tudi predstavniki koalicijskih strank. Karl Erjavec (Desus) je Šarcu pihal na dušo z besedami, da občuduje njegovo politično pot. »Imel sem enake želje in ambicije, a jih nisem uresničil. Vesel sem, da imamo dobrega in operativnega predsednika vlade, v tem sva si podobna, zato tudi dobro sodelujeva,« je dejal Erjavec.

Podpredsednik SMC Igor Zorčič v pozdravnem nagovoru ni prinašal le pozdravov, pač pa, kot je dejal, tudi partnersko zavezo. Čeprav na evropskih volitvah nastopajo ločeno, verjame, da bodo v LMŠ in SMC pokazali, v čem se liberalne stranke razlikujejo od totalitarnih. Zorčič je dodal, da ideja o tesnejšem sodelovanju po volitvah še ni mrtva, nasprotno, je dejal, to je edina možna in smiselna pot, ki da bo ključna za prihodnost Slovenije.

Predsednica SAB Alenka Bratušek pa je zagotovila, da bo njena stranka še naprej trden člen vlade in koalicije, na evropskih volitvah pa naj vse tri sredinske stranke dokažejo, čeprav ločene, da lahko liberalna smer dobi najvišjo podporo. Ob tem pa pikro dodala, da upa, da zaradi samostojnih nastopov (potem ko je možnost sodelovanja zavrnil Šarec) ne bo šlo preveč glasov za njihove stranke v nič. Stranko SD je predstavljal podpredsednik Matjaž Nemec.