»Za zdaj še nimamo nobenih napovedi, kako se bo telefon prodajal,« je po poročanju tiskovne agencije dpa povedala Samsungova tiskovna predstavnica. Še ta mesec namerava svoj prvi telefon s podporo za 5G predstaviti tudi Samsungov domači tekmec LG.

Naročila so danes uradno začeli sprejemati trije južnokorejski mobilni operaterji SK Telecom, Korea Telecom in LG Uplus, potem ko so v sredo zvečer nekaj pred napovedanim rokom pohiteli z vzpostavitvijo svojih omrežij 5G. Zbali so se namreč, da jih bo prehitel ameriški Verizon.

Verizon je v sredo sporočil, da je nekaj tednov pred napovedjo prav tako vzpostavil svoje storitve v omrežju 5G, vendar pa za zdaj le v določenih predelih Chicaga in Minneapolisa.

5G za zdaj le za izbrane uporabnike

Omrežja 5G operaterjev v Južni Koreji bodo zaenkrat lahko uporabljali le izbrani uporabniki. Po podatkih podjetij je namreč na voljo na območjih z velikim obsegom prenosa podatkov, med njimi v 85 mestih, na univerzah, železniških postajah, hitrem vlaku KTX ter športnih stadionih. S pametnim telefonom Galaxy S10 5G bodo lahko uporabniki po podatkih Samsunga dosegali hitrosti prenosa podatkov, ki so 20-krat višje kot v obstoječem omrežju 4G.

Omrežje 5G pomeni revolucijo tudi na področju video iger ter športnih in drugih zabavnih vsebin. Pri prenosu športnih tekmovanj ali igranju spletnih video iger na pametnem telefonu tako skorajda ne bo več prihaja do zamika, je povedal Kang Hoseong iz družbe Samsung Electronics.

Za model Galaxy S10 5G z 256 gigabajtov notranjega pomnilnika je treba v Južni Koreji odšteti 1,39 milijona vonov (1090 evrov), za različico s 512 gigabajtov notranjega pomnilnika pa 1,55 milijona vonov (1210 evrov), je poročala južnokorejska tiskovna agencija Yonhap. Kdor se bo odločil za nakup novega pametnega telefona, ki podpira tako omrežje 5G kot tudi 4G, bo moral plačevati tudi višjo mesečno naročnino.