Tudi »navadni« madeži, ki so posledica vodnega kamna ali prahu, nič kaj ne prispevajo k estetskemu videzu ali pozitivnim občutkom, povezanim z uporabo kopalnice. Zato je redna skrb za čistočo kopalnice nuja – ne le zaradi zdravja, ampak tudi zaradi preprostega občutka udobja in svežine.

Za čiščenje trdovratnih madežev in ostankov vodnega kamna obstaja cela vrsta kemičnih čistil, ki so sicer učinkovita, ampak tudi polna kemikalij. Mnogi, kot so na primer družine z majhnimi otroci, raje posežejo po naravnih sredstvih, ki so bolj primerna za zaprte prostore. In katera so to?

Soda bikarbona

Ta mali kuhinjski čudež je odličen odstranjevalec vse umazanije, ki se nabira v kopalnici. Če jo zmešate s kisom v razmerju 1:1 in mešanico zlijete v razpršilo, boste dobili učinkovito sredstvo za čiščenje vseh kopalniških površin. Umazane predele popršite z doma narejenim čistilom in pustite učinkovati približno eno uro. Potem pobrišite z vlažno krpo. Presenečeni boste, kako se bodo armature in kopalne površine znova svetile.

Grenivka in sol

Čiščenje z grenivko ne zveni preveč tradicionalno in domače, ampak je kljub temu učinkovito. Polovico grenivke posipajte na debelo s soljo. Umazane površine navlažite in jih zdrgnite z grenivko, kot bi to sicer storili z gobico. Preverjeno deluje na vseh kopalniških površinah – od armatur, ki jim povrne blišč, do umivalnikov in kadi, ki bodo zopet zasijali v popolni belini. Grenivka namreč zagotovi kislino, sol pa deluje kot razkužilo. Grenivko lahko zamenjate tudi z navadno limono.

Vinski kis

Po eni strani je kis zelo učinkovit, po drugi strani pa je kislina z dokaj močnim učinkom. Pri rabi bodite previdni in si zaščitite dlani, pri čiščenju ploščic z mešanico kisa, vode in soli pa se izogibajte prostorom med ploščicami. Vinski kis je močan borec proti vodnemu kamnu, zato bo učinkovito očistil luknjice v glavi vašega tuša. Zgornji del tuša odvijte in namočite v toplo mešanico kisa in soli. Po nekaj urah bo kot nov.

Naravnih čistilnih sredstev je še veliko več, a izbrali smo najbolj dostopna in najbolj preprosta za uporabo. Preizkusite jih in ugotovili boste, katera od njih povrne sijaj vašim kopalniškim armaturam. Če vam ne uspe obnoviti prvotnega blišča, razmislite o drobni pomladni prenovi v obliki menjave armatur. Recimo, trpežne in v Sloveniji narejene armature Armal so trenutno na voljo z ugodnim popustom v višini 25 %.

Vam najbližjo trgovino s ponudbo dizajnersko dovršenih in funkcionalnih armatur Armal poiščite na tej povezavi.