Devetinštiridesetletni Primož Z. iz Kranja je včeraj nekaj pred 21. uro na postajališču Ajdovščina v središču prestolnice vstopil na avtobus Ljubljanskega potniškega prometa (LPP). Dve postaji pozneje, pred Dramo, je z izvijačem v rokah začel groziti vozniku; razbil je steklo za njim in ga prisilil, da je z avtobusom zapeljal z začrtane proge proti južni ljubljanski obvoznici. Voznik je, namesto da bi zavil desno na Aškerčevo cesto, vozil naprej po Barjanski cesti; v križišču Slovenske in Aškerčeve je na zahtevo ugrabitelja zapeljal skozi rdečo luč na semaforju.

»Njegova edina zahteva je bila, naj ga pelje na bencinsko postajo na avtocestnem postajališču Barje,« je o domnevnem motivu osumljenca povedal Stojan Belšak, vodja oddelka za organizirano kriminaliteto na PU Ljubljana. Moški je poleg groženj vozniku večkrat dejal, da bo, če ne bodo upoštevali njegovih ukazov, vse pobil. Na avtobusu je bilo namreč še sedem potnikov, ki so zbežali v zadnji del vozila, od koder so o dogajanju obvestili policijo. Ta je na teren nemudoma poslala več patrulj.

Policisti so ugrabitelja obvladali, a je padel v nezavest in umrl. Obdukcija Inštituta za sodno medicino bo pokazala vzrok smrti, rezultati bodo znani predvidoma prihodnji teden. Primož Z. je bil stari znanec policije, nase pa je opozoril lani septembra, ko je z grožnjami zasedel prostore kranjske izpostave Ajpesa.

Obvladali so ga z razpršilcem

Pozornost na križišču na končni postaji proge 9 na Barjanski cesti po naključju prisotne policije je z utripanjem luči, mahanjem z rokami skozi okno in s tem, da je prevozil rdečo luč, pritegnil voznik, ki je imel izjemno stresno situacijo povsem pod nadzorom. »Zdelo se jim je sumljivo, zato so z modrimi lučmi zasledovali avtobus. Malo pred priključkom na avtocesto na Barju so zapeljali pred avtobus in ga ustavili,« je policijsko akcijo opisal Belšak.

Voznik je odprl vrata vozila, policista sta moškega pozvala, naj odvrže izvijač, s katerim je grozil, a njunih ukazov ni upošteval in je izstopil iz avtobusa. Po Belšakovih navedbah sta imela policista osumljenca pod nadzorom, predvsem zaradi lastne varnosti prisilnih sredstev nista uporabila že na avtobusu, temveč šele zunaj. Osumljenec se je pognal v beg, policistov še vedno ni poslušal. »Nato se je obrnil, zamahnil proti policistoma, onadva pa sta ga s plinskim razpršilcem začasno onesposobila, tako da sta ga lahko na tleh vklenila. Osumljenec se je upiral, uporaba prisilnih sredstev ni bila enostavna,« je še razložil. Na kraj so takrat prispele še druge patrulje. Ko so policisti zbirali informacije od potnikov, večina jih je bila v šoku, je 49-letnik začel izgubljati zavest. Policisti so mu nemudoma odstranili lisice, ga postavili v varen položaj in ga začeli oživljati. Postopek so nadaljevali reševalci, a je moški na kraju umrl.

Vzrok njegove smrti bo znan šele po sodni obdukciji, ki sta jo odredili preiskovalna sodnica in okrožna državna tožilka. Po naših neuradnih podatkih bodo specialisti preverjali tako morebitno prisotnost psihoaktivnih snovi kot tudi morebitno hudo alergično reakcijo na plinski razpršilec, s katerim sta policista onesposobila osumljenca. To bo predvidoma prihodnji teden pokazala obdukcija, ki jo opravlja Inštitut za sodno medicino.

V javnosti so se zelo kmalu po incidentu pojavile navedbe, da je bil osumljenec pod vplivom droge. »Vzrok za take domneve je njegovo nenavadno obnašanje. Deloval naj bi zmedeno in nerazsodno, kar bi lahko bila posledica substanc, a pred rezultati obdukcije tega ne moremo potrditi,« je razložil Belšak. Za povezave med uporabo prisilnih sredstev in smrtjo osumljenca pa je po njegovem prav tako prezgodaj. »Kaj takšnega se pri nas še ni zgodilo. Trenutno take povezave ne moremo narediti,« je bil jasen. Policisti morajo sicer ob vsaki uporabi prisilnih sredstev napisati poročilo, ki ga običajno ocenjuje njihov nadrejeni. V tem primeru pa je generalna direktorica policije Tatjana Bobnar že imenovala petčlansko komisijo, ki bo natančno preučila vse okoliščine in ravnanje policistov. Trenutno anomalij pri postopku niso zaznali, zato bosta policista v naslednji izmeni normalno delala naprej.

Stari znanec policije s psihičnimi težavami

V sklopu preiskave so policisti v bližini avtobusne postaje v središču prestolnice našli osumljenčevo vozilo in ga zasegli. Upajo, da bodo v njem našli sledi, ki bi vodile do vzroka njegovega dejanja. Med preverjanjem njegove zgodovine so ugotovili še, da je 49-letnik iz Kranja slovenski državljan in stari znanec policije. Večkrat so ga obravnavali zaradi kaznivih dejanj in prekrškov z elementi nasilja (poškodovanje tuje stvari, nasilje proti uradnim osebam, povzročitev lahke telesne poškodbe, nasilje v družini in protipravni odvzem prostosti, kršitev nedotakljivosti stanovanja), ob vsem tem pa so ga obravnavali še pri dveh rahlo izstopajočih dogodkih. Septembra lani se je zabarikadiral v prostore Ajpesa v Kranju in domnevno grozil z razstrelitvijo, konec letošnjega marca pa je v enem od blokov v Ljubljani z gasilnim aparatom razbijal steklo in vrata. V obeh primerih so mu, ko ga je policija obvladala, zagotovili zdravstveno pomoč in ga hospitalizirali. »A ne zaradi poškodb, ki bi mu jih povzročili policisti, temveč zaradi psihičnih težav,« je opozoril Belšak. Ravno zaradi odrejene hospitalizacije ni bila možna odredba pripora. »Ni policija tista, ki odloča o tem. Zdravniki ocenijo, ali gre osumljenec lahko v pripor ali pa v zdravstveno ustanovo. Ko se odločijo za drugo, zadeva v večini primerov ni več v rokah policije,« je zaključil Belšak.