Hrvaško vrhovno sodišče je v torek začelo razpravo o pritožbah na prvostopenjsko sodbo 65-letnemu Sanaderju iz aprila 2017, ko je bil obsojen na štiri leta in pol zapora zaradi malverzacij pri prodaji poslovne stavbe v Zagrebu. Vrhovno sodišče je tako zvišalo kazen nekdanjemu hrvaškemu premierju, ki bo moral vrniti tudi 17 milijonov kun (2,3 milijona evrov), ki jih je pridobil s kaznivim dejanjem.

Sodba pomeni, da bo Sanader moral oditi že danes v zagrebški pripor v Remetincu, potem pa tudi v zapor. Nima namreč več pravnih možnosti, da bi prelagal pravnomočno sodbo, ker je kazen vrhovnega sodišča višja od petih let zapora, so poročali hrvaški mediji.

Družbeno koristno delo za ostale obsojene

V primeru Planinska so bile še tri osebe obsojene na po leto dni zapora, vsem pa so kazni preoblikovali v družbeno koristno delo. Med njimi je bil tudi nekdanji hrvaški minister za regionalni razvoj Petar Čobanković, ki je prvi priznal svojo odgovornost in se dogovoril s tožilstvom o kazni.

Obtožnica v primeru Planinska je bila potrjena leta 2012 kot peti korupcijski primer izmed šestih, ki so jih sprožili proti Sanaderju, ki je nepričakovano odstopil s položaja predsednika vlade leta 2009.

Proti Sanaderju do danes ni bilo nobene veljavne pravnomočne ali nepravnomočne sodbe, ker je ustavno sodišče razveljavilo vse prejšnje sodbe zaradi postopkovnih napak ter naložilo nova sojenja. Tako je bilo tudi v združenem primeru Hypo in Ina-Mol ter Fimi-media, ki so jih znova začeli. V obeh primerih je bil Sanader obsojen na večletne zaporne kazni.