Kriminalisti, ki so preiskovali januarski požar v Splošni bolnišnici Jesenice, ki je terjal tri življenja, so v preiskavi iskali vzrok požara in motiv za dejanje. »Na postelji je zagorelo zaradi uporabe vžigalnika. Ogenj je bil večinoma omejen samo na posteljo, ki je bila ob oknu, medtem ko so gost dim in visoke temperature škodo povzročili še na zunanji strani objekta in v nekaterih prostorih bolnišnice,« je zapisal Bojan Kos, predstavnik PU Kranj za odnose z javnostmi.

Poškodovati je želel varovala na postelji

Najden vžigalnik pri ogledu je na podlagi rezultatov preiskave povezan z moškim (pacientom), ki naj bi bil povzročitelj požara. Zgorela je namreč postelja, na kateri je ležal prav on, dodaja Kos. »Motiva za dejanje glede na zbrana obvestila ni mogoče potrditi, okoliščine pa kažejo na to, da je moški vžigalnik najverjetneje uporabil za poškodovanje varovala na postelji, ogenj pa mu je pri tem ušel izpod nadzora.«

V preiskavi so kriminalisti preverjali tudi morebitno odgovornost osebja bolnišnice za dogodek, vendar v njihovih dejanjih niso ugotovili znakov kaznivih dejanj. Kriminalisti bodo z ugotovitvami seznanili pristojno državno tožilstvo. Gmotna škoda pa naj bi po podatkih policije znašala znaša okoli 180.000 evrov.

Med preiskavo so kriminalisti s strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija opravili ogled kraja požara, opravljenih je bilo več deset razgovorov z zaposlenimi in pričami, obdukcija trupel, opravljene so bile zahtevne forenzične preiskave s kemijskimi in biološkimi analizami zavarovanih sledi, pregledane električne naprave in instalacije na kraju ter opravljen podroben tehnični pregled postelje, ki je bila žarišče požara.

Hitro posredovanje zaposlenih

Kot smo poročali, sta v požaru, ki je izbruhnil januarja, umrla dva bolnika, tretjega s hudimi opeklinami so s helikopterjem prepeljali v Ljubljano, a je kasneje poškodbam podlegel. Zaposleni v bolnišnici so po izbruhu požara evakuirali okoli 50 bolnikov iz tretjega nadstropja, kjer je ginekološko-porodniški oddelek, in iz četrtega nadstropja, kjer deluje otroški oddelek. V četrto nadstropje so se bolniki lahko vrnili že nekaj ur po požaru. Kot so povedali jeseniški gasilci, so požar hitro uspeli omejiti in ga pogasiti, prostore, v katerih se je zadrževal dim, pa je bilo po tem treba še prezračiti.

V intervenciji nihče od zaposlenih, gasilcev, policistov in obiskovalcev bolnišnice ni bil poškodovan. Nekaj deset ljudi je pomoč zdravnikov potrebovalo zaradi vdihavanja dima med požarom, trije zaposleni iz jeseniške bolnišnice pa so morali prvo noč po požaru zaradi tega prebiti pod nadzorom zdravstvenega osebja. Pred približno enim mesecem so v jeseniški bolnišnici ponovno odprli oddelek za zdravstveno nego in oskrbo. Ostale oddelke so odprli kmalu po požaru.