Po poročanju lokalnih medijev so Ghosna davi aretirali v njegovem začasnem prebivališču v osrednjem delu Tokia in ga odpeljali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Že v sredo so se pojavila poročila, da tožilstvo v okviru preiskave nakazila Nissanovih sredstev v višini 32 milijonov dolarjev distributerju vozil v Omanu, razmišlja o ponovni aretaciji. Del tega denarja naj bi bil po navedbah vira blizu preiskave namenjen nakupu luksuzne ladje za Ghosna in njegovo družino.

V izjavi, ki jo je posredoval prek svojih predstavnikov, je nekdanji vodilni v avtomobilskih proizvajalcih aretacijo označil za »nezaslišano in arbitrarno«. »To je del novega poskusa nekaterih posameznikov v Nissanu, da bi me z zavajanjem preiskovalcev utišali,« je sporočil in zanikal obtožbe.

Ghosna so pred kratkim na Japonskem v zameno za varščino po približno treh mesecih izpustili iz preiskovalnega zapora. V Braziliji rojeni 65-letni poslovnež je bil aretiran 19. novembra lani v Tokiu zaradi domnevnih finančnih malverzacij v japonskem Nissanu, ki ga je vodil v okviru tristranskega zavezništva avtomobilskih proizvajalcev Renault, Nissan in Mitsubishi Motors.

V dveh primerih mu preiskovalci očitajo prikrivanje realne višine prejetih prihodkov. V enem pa ga bremenijo, da je izgube iz zasebnih naložb prevalil na Nissan.

V sredo je sporočil, da se bo prihodnji četrtek na novinarski konferenci odzval na obtožbe. »Pripravljam se, da povem resnico o tem, kaj se je zgodilo,« je sporočil prek družbenega omrežja Twitter.