Moqueca (izg. mokeka), brazilski Tupiji so ji pravili poqueca (izg. pokeka), je starodavna brazilska ribja enolončnica na osnovi morskih rib, paradižnika, čebule, česna, koriandra in kokosovega mleka. Na tradicionalni način se jo kuha v glinenih loncih, pogosto pa se vanjo poleg obvezno filiranega mesa različnih vrst rib, kot so mečarica, morski pes in podobne, vključi še očiščene repke kozic ali škampov. Jed, ki jo pripravljajo že vsaj 300 let, je poznana v dveh oblikah, kot moqueca baiana, kakršno pripravljajo v zvezni državi Bahia na severovzhodu, in moqueca capixaba, ki izvira iz zvezne države Espírito Santo na jugovzhodu države. Najbolj poznana je prva različica, pri kateri se za maščobo tradicionalno uporablja palmovo olje, druga, nežnejša različica capixaba, pa je nekoliko pod vplivom portugalske kuhinje in namesto palmovega obvezno vključuje precej bolj zdravo oljčno olje, poleg tega pa še barvilo iz bikse (lat. Bixa orellana), zato je jed precej intenzivno rdeče barve. Ponekod jo postrežejo s surovimi bananami kot prilogo, sicer pa je standardna priloga kuhan riž.