Martin Gruzovin, sommelier in državni prvak za leto 2018: Večina si sommelierja predstavlja kot natakarja
Martin Gruzovin v kleti Guerila, ki stoji v vasici Planina v Vipavski dolini, skrbi za prodajo in trženje približno 50.000 steklenic, kolikor jih na certificiran biodinamičen način pridelajo na 13 hektarjih vinogradov in v eni najsodobnejših kleti pri nas. Pred dobrim tednom se je vrnil iz Antwerpna, kjer je potekalo svetovno sommeliersko prvenstvo, ki ga v okviru mednarodne sommelierske organizacije ASI prirejajo vsaka tri leta. Slovenija je ena izmed 60 članic od leta 1994, na prvenstvu, ki je potekalo v Belgiji ves teden, pa je sodelovalo 63 sommelierjev.
Martin Gruzovin: Sommelier kot poklic nima državne kvalifikacije in dokler tega ne bomo vzpostavili, bo tako tudi ostalo. (Foto: Luka Cjuha)
Po tekmovanju, pri katerem ste končali že na predtekmovanju, ste dejali, da niste pričakovali posebno dobrega rezultata, saj v Sloveniji na področju sommeliers...
Njegova vina so že vrsto let temelj vinske ponudbe v Nomi, večkratni prejemnici nagrade za najboljšo restavracijo na svetu. Strežejo jih tudi pri Ani...