Britanska premierka Theresa May in vodja opozicije Jeremy Corbyn sta danes začela iskati nadaljnje poti za brexit, potem ko je parlament trikrat zavrnil premierkin izstopni sporazum z EU, prav tako pa ni večinsko podprl nobene alternativne možnosti. Dogovorila sta se, da bosta imenovala pogajalski skupini, ki bosta delo nadaljevali jutri. Mudi se, vlada ima še šest dni časa, če naj na vrh EU prinese predlog, ki bi preprečil izstop brez sporazuma (trdi brexit) 12. aprila.

Prav o tem pa so danes glasovali poslanci. V postopek so vložili predlog zakona, ki bi vlado zavezal, da od EU zahteva novo preložitev izstopa, če bi bila edina druga možnost trdi brexit. Zakon sprejemajo po hitrem postopku, šlo je zelo tesno. Po prvem branju je dobil en glas večine (311:310), po drugem pet (315:310), tretje glasovanje je bilo predvideno pozno zvečer. Preložitev brexita bi bila v tem primeru verjetno daljšega trajanja, saj je predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker danes dejal, da krajša ne pride v poštev, če ne bo potrjen sporazum o izstopu iz EU.

Zato pa parlament v ponedeljek ne bo še tretjič opravil nezavezujočih glasovanj o alternativah v brexitskem procesu. Predlog o novih takšnih glasovanjih je dobil 310 glasov za in 310 proti. Odločujoči glas proti je potem oddal predsednik poslanske zbornice John Bercow, rekoč, da ni prav, da bi on ustvaril večino, ki je sicer ni.

Ob vsem tem je odjeknila še novica o posnetku, na katerem pripadniki britanskega kontingenta v Afganistanu vadijo streljanje v tarčo, na kateri je fotografija Corbyna. Obrambno ministrstvo je takoj uvedlo preiskavo.