Sežig predmetov, med katerimi sta bila poleg knjig britanske pisateljice J. K. Rowling o mladem čarovniku Potterju med drugim tudi hindujski verski kipec in dežnik z risano junakinjo Hello Kitty, je sicer vodila trojica duhovnikov.

Fotografije sežiga, ki jih je objavila evangeličanska skupina SMS iz nebes na facebooku, so postale viralne ter sprožile burno razpravo na internetu in zavzele naslovnice časopisov po svetu.

Rafal Jaroszewicz, eden od trojice duhovnikov, ki je vodila sežig, pa je na omenjeni spletni strani danes izrazil obžalovanje, da je prišlo do sežiga knjig in drugih predmetov. Dodal je, da sežig ni bil uperjen proti nobeni družbeni skupini ali veri niti proti knjigam kot takim ali kulturi ter da so sporne fotografije odstranili.

Na poljski škofovski konferenci in v lokalni škofiji so za francosko tiskovno agencijo AFP v začetku tedna povedali, da je v kraju Koszalin res prišlo do sežiga knjig in drugih predmetov, a tega niso želeli komentirati. V sami župniji pa se na vprašanja niso odzvali.