Direktor Komunale Novo mesto Gregor Klemenčič je za STA povedal, da v osmih občinah na Novomeškem s pravilnim ločevanjem odpadne embalaže za mleko in sokove ter z namenskim recikliranjem vseh njenih sestavin postajajo samozadosten vir surovin za dve vrsti recikliranih izdelkov, ki jih uporabljajo v tej skupnosti.

Z inovativno tehnologijo iz kartonskega dela odpadne embalaže za mleko in sokove namreč pridobijo higienske papirnate izdelke, iz polietilena in aluminija pa izdelajo podajalnike za nove higienske papirnate izdelke. Z uporabo izdelkov v lokalni skupnosti, kjer so zbrali odpadno embalažo kot surovino zanje, je tako snovni krog sklenjen, je dodal.

Pionirski projekt zapiranja komunalnega snovnega kroga za odpadno kartonsko tekočinsko embalažo sicer po njegovem po treh letih dokazuje, da krožno gospodarstvo v lokalni skupnosti deluje in da je učinkovito ter trajnostno.

Zanj so na svetovnem gospodarskem forumu v Davosu v kategoriji najboljši vladni, mestni oz. regionalni projekt krožnega gospodarstva leta 2017 prejeli posebno pohvalo »Highly Commended«, je še povedal Klemenčič.

V treh letih predelali 105 ton tekočinske embalaže

Po podatkih novomeške Komunale je samo na območju Mestne občine Novo mesto v projekt vključenih nekaj več kot polovica uporabnikov, v treh letih pa so skupaj predelali 105 ton omenjene embalaže. S tem so ohranili nekaj manj kot 600 polno zraslih dreves, ki bi ob povprečni pogozditvi pokrivala 2200 kvadratnih metrov gozda. Reciklirali so približno 2,6 milijona omenjenih litrskih embalaž.

V osmih občinah, v katerih deluje Komunala Novo mesto, sicer živi 65.000 ljudi, ki v ustrezne zabojnike letno odvržejo 220 ton tekočinske embalaže, iz katere je mogoče izdelati skoraj 100 ton higienskega papirja. Za izdelavo tolikšne količine higienskega papirja bi morali posekati približno 1100 dreves, so ob začetku projekta opozorili v novomeški Komunali.

Poleg Komunale Novo mesto so partnerji omenjenega projekta še Dinos, Higienske rešitve za zdravo bivanje Valtex in italijanska družba Lucart Prosessional, ki je razvila inovativni model recikliranja kartonske tekočinske embalaže.