Žepič, ki je junija 2018 prevzel poslovno vodenje pediatrične klinike, je po imenovanju Šabedra na čelo ministrstva skrbel za tekoče posle ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra (UKC). Člani sveta zavoda pa so ga danes potrdili za v. d. generalnega direktorja, so sporočili na Twitter profilu kliničnega centra.

Žepič, ki je diplomiral na ljubljanski fakulteti za družbene vede, ima dolgoletne izkušnje z vodenjem na različnih nivojih predvsem v bančnem sektorju.

Svet zavoda se je danes tudi uradno seznanil s Šabedrovim odstopom z mesta generalnega direktorja, ki ga je zasedal dobro leto.

V ljubljanskem UKC so napovedali, da se bo izbirni postopek za novega generalnega direktorja s polnim mandatom začel na eni od prihodnjih sej sveta zavoda. Po koncu postopka bo svet predvidoma sprejel sklep o imenovanju novega direktorja, ki bo začel veljati, ko bo soglasje k imenovanju podal še minister za zdravje. Šabeder bo tako odločal o svojem nasledniku na čelu kliničnega centra.

Generalni direktorji so se pogosto menjali

Pretekle izkušnje kažejo, da vodenje UKC Ljubljana ni lahka naloga. Generalni direktorji so se v preteklih letih menjavali precej pogosto. Šabeder je bil 13. človek na čelu UKC Ljubljana v zgodovini in šesti v zadnjih desetih letih.

Predsednik sveta UKC Ljubljana Jože Golobič je ob Šabedrovem odhodu minuli teden poudaril, da osebo, ki bo prevzela odgovornost za vodenje 8376 zaposlenih, čaka veliko izzivov. Po njegovih besedah je ključno, »da svet zavoda in novo vodstvo vztrajata na poti poslovne odločnosti, ki je bila začrtana v preteklem letu«.

Golobič pričakuje, da bo novo vodstvo nadaljevalo z optimizacijo poslovnih procesov, kar po njegovih besedah pomeni tudi nadaljnje velike pritiske. Meni pa, da »dolgoročni razvoj prinaša le odločno sodelovanje s poslovnimi partnerji ter odprtost za ideje zaposlenih«.