Tradicija ponuja možnost napredka in razvoja in že tradicionalna spomladanska napoved prihajajočih modnih trendov je pod sloganom »Več, kot pričakuješ.« že prvi dan presegla vsa pričakovanja. Že ob prihodu je obiskovalce navdušila eleganca steklenega šotora, ki je na skoraj 800 kvadratnih metrih pod pokroviteljstvom Mestne občine Ljubljana postal urbana platforma za modno dogajanje na 20 metrov dolgi brvi, na kateri se bo predstavilo 29 modnih oblikovalcev, mimoidoči pa so lahko modni spektakel spremljali tudi na velikih zaslonih na Trgu republike.

Zmagovalka mednarodnega natečaja FS SEE je Gala Borović

Odlično utečena kreativna ekipa LJFW je modo ponovno vrnila v središče mesta in tako dogodku dodala urbano noto. Vsebinsko največji modni dogodek pri nas je otvorila revija študentov NTF, ki so navdušili z inovativnimi kreacijami, prvi dan pa je zaključila kolekcija že izkušene Petje Zorec. Premierno ji je sledil jagodni izbor petnajstih modnih oblikovalcev v okviru mednarodnega projekta FS SEE, finalni izbor pa je bil tokrat prvič v Ljubljani. Strokovno žirijo je s svojo kolekcijo pri kateri je navdih našla tudi v rave kulturi, prepričala mlada srbska modna oblikovalka Gala Borović, ki trenutno živi na Nizozemskem. Zmagovalka se bo tako za nagrado predstavila na Londonskem tednu mode, kolekcijo pa bodo lahko videli tudi na Beograjskem tednu mode.

LJFW kot največji modni dogodek pri nas

Prvi dan modnega spektakla ravnodušnih ni pustil tudi obiskovalcev. Navdušenja nikakor ni skrivala mlada blogerka Lara Begič, ki se je nedavno udeležila tudi tedna mode v Milanu. »V primerjavi z Ljubljanskim tednom mode je ta seveda večji, obišče ga več ljudi. A čeprav gre za bolj odmeven modni teden, je koncept v resnici precej podoben tukajšnjemu in nikakor ne bi rekla, da smo pri nas v zaostanku. Predvsem se mi zdi, da znajo pri LJFW poudariti tisto, kar je res pomembno, torej, kreacije in talent oblikovalcev,« je izpostavila Lar. Z dejstvom, da znamo tudi Slovenci organizirati vrhunski modni dogodek, se strinja tudi Lorella Flego, modna svetovljanka, ki si želi, da bi dali pri nas modi večji poudarek in pozornost. »Ljubljanski teden mode je pravzaprav edini modni dogodek pri nas, kjer se lahko predstavijo mladi oblikovalci ob boku že znanih in uveljavljenih ter tako pokažejo svoj talent,« nam je zaupala. »Vedno znova sem nad kolekcijami navdušena in verjamem, da je na našem prostoru še veliko manevrskega prostora za razvoj visoke mode.«