Kaj se zgodi, če na dnu morja pretresemo in odpremo pločevinko Coca-Cole ali katere druge gazirane pijače? Odgovor na preprosto vprašanje se skriva v posnetku, ki je sicer del serije posnetkov Rear Earth (redka Zemlja), ki po besedah avtorjev zajema »edinstvene zgodbe, kraje in ideje z vsega sveta.«

Eden izmed avtorjev serije posnetkov je priznani kanadski astronavt Chris Hadfield, ki velja tudi za prvega Kanadčana, ki se je sprehodil po vesolju in prvega kanadskega poveljnika Mednarodne vesoljske postaje.

Zakaj je rezultat eksperimenta takšen?

Kot nam je znano, Coca-Cola in podobne gazirane pijače vsebujejo raztopljen ogljikov dioksid, ki jim ga med pripravo dodajajo z uporabo tehnologije. Ogljikov dioksid črpajo v pločevinko pod visokim pritiskom, nakar jo hitro zaprejo. Ko pločevinko ponovno odpremo, se pritisk sprosti, kot rezultat tega sproščanja se topnost ogljikovega dioksida zmanjša, raztopljeni plin pa začne uhajati v obliki mehurčkov. Višji kot je pritisk, manj plina bo ob odprtju pločevinke iz nje uhajalo.

Če se zatorej postavimo v okolje, kjer je pritisk že sam po sebi izjemno visok, to pomeni, da plin iz pločevinke ne bo uhajal. Tlak na dnu morja je tako visok, da se ob odprtju pločevinke pritisk ne sprosti – topnost ogljika je enaka, ko je pločevinka odprta ali zaprta.