ZDA so se za zaustavitev pošiljk F-35 in ostalega programa sodelovanja na tem projektu odločile po več mesecih opozoril Turčiji, da kot članica Nata ne more sedeti na dveh stolčkih. V ZDA se namreč bojijo, da bi Turčija lahko pomagala Rusiji dobiti podatke o letalih F-35, ta pa bi potem izboljšala zmogljivosti in natančnost raket S-400 proti tem naprednim lovcem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Turčiji sicer poteka tudi proizvodnja in razvoj določenih delov za F-35, kar so zdaj prav tako postavili na led. Kot je povedal Summers, v Pentagonu že iščejo drugo možnost za proizvodnjo teh delov. »Obžalujemo sedanjo situacijo glede našega partnerstva s Turčijo, vendar pa delamo previdne korake, da zaščitimo skupne investicije v našo kritično tehnologijo,« je še dejal Summers.

Turčija načrtuje nabavo stotih lovcev F-35A. Piloti se že usposabljajo v ZDA. Po podatkih proizvajalca teh letal Lockheed Martin je posel skupaj s protidobavami v turških tovarnah vreden okoli 12 milijard dolarjev.

Krepitev »protiatlanstkega« vzdušja v Turčiji

Do sporočila Pentagona je prišlo le nekaj dni pred 70. obletnico ustanovitve zveze Nato, ki je nastala kot protiutež Zahoda Sovjetski zvezi, predhodnici današnje Rusije. Nabava ruskega orožja oz. oborožitvenih sistemov pa je za članico Nata izjemno neobičajna.

V Turčiji se v zadnjih letih - zlasti po spodletelem poskusu državnega prevrata - krepi »protiatlantsko« vzdušje, ker so številni vojaški častniki dobili zatočišče v članicah Nata. Poleg tega ZDA Turčiji nočejo izročiti klerika Fethullaha Gülena, ki mu v Ankari pripisujejo odgovornost za puč. Zaradi tega so se tudi močno zaostrili turški odnosi z Washingtonom.

Ameriški predsednik Donald Trump je na drugi strani zaradi spora glede ameriškega pastorja, ki so ga prijeli v Turčiji, uvedel tudi carine na turški aluminij in jeklo, kar je povzročilo velik pritisk na turško liro. Pastorja so potem izpustili, a se napetosti niso povsem unesle.

Krepitev odnosov s Putinom

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa na drugi strani skuša okrepiti odnose z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, saj je Rusija pomemben trg za turško gospodarstvo, Turčija pa je tudi zelo pomembna destinacija za ruske turiste.

Turčija tudi vztraja, da ima pravico sama izbirati, kakšno orožje bo kupovala. Še posebej, ker naj bi bil ameriški protiletalski raketni sistem patriot predrag. Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je tako še prejšnji teden ruskemu kolegu Sergeju Lavrovu na njegovem obisku v Ankari zagotovil, da bo Turčija izvedla nakup raket S-400.