Husqvarnin baterijski program pokriva vsa opravila v okolici hiše. Preizkus smo osredotočili okrog različnih modelov vrtnih kosilnic in baterijskih kos, preizkusili smo tudi baterijski pihalnik, dva modela škarij za živo mejo ter različne baterije. Program je osnovan na 36-voltnem sistemu z baterijami kapacitete 2,0–9,4 Ah. Z isto baterijo uporabljamo vrtno kosilnico, baterijsko koso, žago, pihalnik, škarje, obrezovalnike vej in prezračevalnike trave, program pa se širi tudi na področja, ki niso neposredno povezana z delom okrog hiše.

Košnja trave na baterije

Za začetek namenimo pozornost košnji trave. Husqvarna za ta namen ponuja pet različnih modelov kosilnic z zbiranjem trave v košaro in enega s stranskim izmetom. Kakovost izdelave je izjemna. Jasno je, da gre za primer najsodobnejših baterijskih naprav, pri katerih boste težko našli kakšen kompromis, na račun katerega bi kosilnica izgubila kakšno točko. Na testu smo največ dela opravili z modelom LC 353 VXi, najzmogljivejšo kosilnico s 53 cm širokim kosiščem. Ima variabilni pogon (štiri hitrosti) na zadnji kolesi, centralno nastavitev košnje in ohišje iz kompozitne plastike. Pokošeno travo pobira v 55-litrski platneni koš s kovinskim okvirjem, ki se dobro napolni, nima pa indikatorja napolnjenosti, zato zgolj po občutku in ostankih pokošene trave ocenimo, da je napolnjen. Ročaj kosilnice je nastavljiv, zloži pa se v enem kosu čez kosilnico. Pod pokrovom na motorju je ležišče za dve bateriji, vendar pa kosilnica za delovanje potrebuje zgolj eno. Pri namestitvi dveh se najprej izprazni prvi, nato še drugi akumulator. Tako podaljšamo čas avtonomije, sicer pa ni razlike v košnji z enim ali dvema akumulatorjema. Moč motorja se med košnjo prilagaja travi, saj zazna gostejšo travo in poveča obrate motorja, vgrajen ima tudi senzor preobremenitve.

Nekaj gumbov povzame vse uporabniške posege

Za začetek dela vstavimo akumulator, stikalo prestavimo v delovni položaj, drugo pa opravimo na nadzorni plošči. Tam vidimo tudi stanje akumulatorjev, kosilnico zaženemo, izberemo hitrost košnje ali opcijsko varčno delovanje. Vklop je podoben tudi pri drugih napravah. Poleg gumba za zagon je poleg še eden za vklop varčevalne funkcije savE, pri baterijskih kosah imamo še možnost menjave smeri vrtenja glave, pri pihalniku možnost začasnega povečanja moči. Najbolj uporabna je funkcija savE, ki zmanjša moč motorja in s tem podaljša avtonomijo akumulatorja za približno četrtino. Ob njenem vklopu zaslišimo zmanjšanje moči, a so naprave še vedno dovolj učinkovite, da je v optimalnih pogojih priporočljiva stalna uporaba programa savE.

Košnja brez tresočih se rok

Po vrtni kosilnici smo v roke vzeli baterijsko koso. Na izbiro smo imeli tri modele in preizkusili smo vse. Najmanjši je bil baterijski trimer z ukrivljeno osjo, dva večja modela pa imata enake lastnosti, a različna ročaja. Husqvarna 520 iLX ima klasičen okrogel ročaj, 520 iRX pa širok dvojni ročaj, primernejši za večje ravne površine. Trimer je kratek in lahek, primeren je za zaključno košnjo po uporabi kosilnice. V nasprotju z njim sta večji kosi že precej zmogljiva stroja, primerna tudi za košnjo na površinah, ki jih ne kosimo tako redno, zato je del osnovne opreme tudi trikrako rezilo. Nežno brnenje električnega motorja ne razkrije zmogljivosti kosilnic, ki se pokažejo šele pri čiščenju kopriv ali visoke trave. To kosimo hitro, predvsem pa brez hrupa, vibracij in izpušnih plinov. Predvsem odsotnost vibracij je pri delu s koso zelo navdušujoča. Delo z dvotaktno motorno koso je najbolj obremenjujoče prav za roke oziroma še posebno dlani, s katerimi absorbiramo tresenje motorja. Po zaključku daljšega dela lahko to v rokah občutimo kot mravljince ali bolečine v mišicah, pri baterijski kosi pa tega ob primerljivi delovni učinkovitosti ni.

Način dela je odvisen tudi od baterije

Baterijski stroji Husqvarna uporabljajo enotne litij-ionske baterije s kapacitetami 2,0–9,4 Ah. Z izjemo verižne žage, kjer se lahko zaradi pravilne uravnoteženosti uporablja zgolj en tip akumulatorja, je kombinacija drugih strojev in akumulatorjev prepuščena uporabniku. Dražji akumulatorji večjih kapacitet zagotavljajo daljšo avtonomijo, a je tudi polnjenje dvakrat daljše in uporabniki lahko poiščejo baterijo, katere delovno-polnilni cikel ustreza njihovemu načinu dela. Na preizkusu smo imeli tudi velik baterijski nahrbtnik BLi 950X s kapaciteto 31,1 Ah – namenjen je profesionalnim uporabnikom. Prek adapterja nanj priklopimo vse ročne baterijske naprave, ki so na ta način nekaj kilogramov lažje, nahrbtna baterija pa jih lahko poganja več ur.

Baterijski program je dozorel

Flota husqvarninih baterijskih strojev je v nekaj letih postala zares obsežna. Baterijska naprava ni več eksotično orodje za specifične potrebe, saj se bo s časom izkazalo, da so bencinski stroji tisti, ki so specializirani za ozek nabor nalog. Baterijske naprave Husqvarna lahko izberemo in kombiniramo tako, da zadostijo potrebam mladih in starih, občasnih in vsakodnevnih uporabnikov, poklicnih in prostočasnih. Vrednost baterijskih naprav je morda težko oceniti, če imamo v malem prstu znanje o pripravi mešanice goriva in o tem, kako se zamenja vžigalna svečka, očisti zračni filter in nastavi čok. Baterijske naprave so namreč vedno pripravljene za uporabo, vzdrževanja skoraj ne zahtevajo in so lažje za rokovanje. Precej so popustljive do uporabnikov, ki se ne spoznajo na vzdrževanje strojev in čeprav je začetna naložba višja od nakupa bencinskih naprav, se tako s finančnega kot z drugih vidikov ta hitro povrne. Imajo pa še eno prijetno lastnost – med košnjo trave zares diši po sveže pokošeni travi, ne pa po izpušnih plinih, poleg tega naš hrup ne moti bližnjih sosedov.

Jošt Bukovec