Na festivalu lahko v živo izkusite najbolj kakovostne objekte in prostore, ki so nastali v zadnjih letih. Iz prve roke lahko slišite, kako je bivati v teh prostorih in kako je potekala njihova gradnja. Hkrati pa na obisku takih objektov prav gotovo dobite ogromno idej za uresničevanje svojih zamisli in želja.

Objekte izbrala strokovna žirija

Objekte, ki bodo odprti za javnost na letošnjem festivalu OHS, je izbrala strokovna žirija v sestavi: Tomaž Krištof, univ. dipl. inž. arh., vršilec dolžnosti predsednika ZAPS; prof. Maruša Zorec, univ. dipl. inž. arh., profesorica na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani; dr. Matej Nikšič, univ. dipl. inž. arh., MA Urban Design; dr. Jernej Markelj, mag. inž. arh.; asist. Ana Kreč, m. i. a., asistentka na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani; direktorica festivala OHS Lenka Kavčič, univ. dipl. inž. arh. Izbor letošnjih objektov in ureditev vsebuje manj zasebnih, vendar več javnih prostorov, kar nakazuje, da se znova pojavlja več naložb v urejanje skupnega prostora. Poleg tega lahko zasledimo nekaj večjih objektov, ki simbolizirajo ponovno strmo rast gradbeniškega sektorja po nedavni krizi. Vseh 75 objektov, ki jih boste lahko izkusili na desetem festivalu OHS, najdete na njihovi spletni strani (http://www.odprtehiseslovenije.org/festival/), kjer se lahko tudi prijavite za ogled, kar je zaradi omejitve prostih mest nujno.

Družbena vloga prostora

Tema letošnjega festivala OHS izpostavlja družbeno vlogo prostora, kajti to je medij, kjer poteka socializacija. To je lahko skromen dom, ki osredišča družino. Lahko pa je tudi širni park, kjer se vrstijo številni bežni odnosi. Od majhne mizice v kavarni, kjer dolge ure klepetamo, do skupnega delovnega mesta, kjer sodelavec nemo bulji v ekran – vse to so prostori, ki nas povezujejo na več ravneh, ne le na fizični. Ob tem je vreden premislek, kakšne prostore trenutno oblikujemo in kako nas ti prostori med sabo zares povezujejo.

Največji arhitekturni festival v živo

Festival OHS je nastal leta 2010 po vzoru festivala Open House London. Ta je prvič potekal leta 1992 na pobudo ekonomistke Victorie Thornton. Od takrat se je ideja bliskovito razširila po vsem svetu ter k sodelovanju privabila veliko mest in držav. Danes se vse organizacije odprtih hiš združujejo v mednarodni mreži Open House Worldwide. Skozi devet preteklih izvedb je festival OHS postal največji arhitekturno-nepremičninski festival v živo, ki omogoča brezplačne oglede kakovostne arhitekture in prostorskih ureditev. Namen je enak že od samega začetka, in sicer širjenje primerov dobrih praks ter izobraževanje javnosti o vrednotah kakovostno oblikovanega prostora. Doslej je bilo na festivalih OHS za javnost odprtih že več kot 630 kakovostnih objektov in krajinskih ureditev v Sloveniji.

Ob letošnjem desetem jubileju festivala je na ogled tudi pregledna razstava najbolj kakovostnih arhitektur, ki so bile vključene v program OHS z naslovom Arhitektura v družbi – družba v arhitekturi. Razstava bo na Jakopičevem sprehajališču ljubljanskega parka Tivoli odprta še do 15. maja. Takrat se bo končala s podelitvijo prvih nagrad OHS. (ktm)