82-letni Bouteflika, ki je na oblasti že 20 let, bo sprejel ukrepe za »to, da bodo v prehodnem obdobju državne institucije nadaljevale z delom«, so sporočili iz predsedstva v kratkem sporočilu, ki ga je objavila uradna tiskovna agencija APS.

Odstopil bo pred 28. aprilom, potem ko so bile sprejete pomembne odločitve, so dodali po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Kdaj natančno bo odstopil, niso sporočili.

Bouteflika se je znašel pod močnim pritiskom, da odstopi, odkar se je želel potegovati še za peti predsedniški mandat, čeprav ga je od možganske kapi leta 2013 mogoče le redko videti v javnosti.

Do napovedi odstopa prihaja po tistem, ko je v minulih dneh izgubil podporo vladajoče stranke, pa tudi načelnika generalštaba alžirske vojske Ahmeda Gaida Salaha, ki ga je imenoval na položaj leta 2004. Ta se je minuli teden zavzel za to, da bi Bouteflika odstopil ali pa bi ga razglasili za nesposobnega opravljanja funkcije.

V skladu z ustavo bo po njegovem odstopu predsedniško funkcijo začasno opravljal predsednik zgornjega doma parlamenta Abdelkader Bensalah, in sicer do 90 dni. V tem času morajo organizirati predsedniške volitve, še navaja AFP.