Raziskava, opravljena med 3670 lastniki psov in mačk z vsega sveta in objavljena v reviji Plos One, je pokazala, da je med hišnimi ljubljenčki vedno več veganov, vsekakor pa več, kot so predvidevali doslej. Kar 35 odstotkov lastnikov psov in mačk, med katerimi je sicer le šest odstotkov takšnih, ki so vegani tudi sami, razmišlja, da bi svojim živalim začeli dajati vegansko hrano, 27 odstotkov lastnikov malih živali, ki so vegani, pa je to že storilo.

Vodja raziskave Sarah Dodd z veterinarske fakultete univerze v kanadskem Guelphu je izrazila presenečenje nad številkami, saj to pomeni, da se že zdaj vegansko prehranjuje ogromno mačk in psov, vsekakor pa veliko več, kot so pričakovali. V naslednjih letih, ko bo vedno več veganov tudi med ljudmi, se bo to število le še povečevalo. Ljudje, pravi Doddova, namreč poslušajo, da so veganske diete povezane z manjšim tveganjem raka in drugih bolezni, obenem pa želijo prispevati tudi k ohranjanju okolja, saj je znano, da je živinoreja zanj velika obremenitev.

Mačke so mesojedci

Veterinarji pa opozarjajo, da je treba biti pri uvajanju rastlinske hrane v posodice malih živali previden, saj še niso znane vse posledice in koristi takšne prehrane pri psih in mačkah. Tega se zaveda le 55 odstotkov ljudi. Preostalim se to, da bi se bilo dobro posvetovati z veterinarjem, preden bodo svoje hišne ljubljenčke hranili izključno s hrano rastlinskega izvora, oziroma poskrbeti za to, da bodo njihove živali dobile vse potrebne vitamine, minerale in druge snovi, ne zdi potrebno.

S psi je manj težav, saj so vsejedci in ob uravnoteženi prehrani lahko dobijo vse, kar potrebujejo, ne da bi uživali meso in druge izdelke živalskega izvora. Jedo lahko korenje, brokoli, riž, kvinojo, lečo, nekatere vrste fižola, špinačo, ohrovt in nekatero drugo listnato zelenjavo, seveda pa je na trgu mogoče dobiti tudi konzervirano in suho vegansko hrano za pse. Mačke pa so poleg tega, da so po naravi lovci in je nemesna prehrana tudi nekaj, kar je v nasprotju z njihovim značajem, mesojedci in potrebujejo snovi, ki jih najdemo izključno v mesu, kot so tavrin, vitamin A, vitamin B12 in arahidonska kislina. Če mačke teh snovi ne dobijo, lahko trpijo za obolenji jeter in srca, možne pa so tudi težave s kožo in izguba sluha. Nekateri proizvajalci veganske mačje hrane omenjene snovi v svoje izdelke že vključujejo, a so veterinarji še vedno veliko bolj naklonjeni temu, da se mačke hranijo z izdelki živalskega izvora oziroma da se to počne tako dolgo, dokler ne bodo temeljito raziskani dolgoročni učinki veganske prehrane na zdravje mačk.