»Na volitvah je bila močna konkurenca, volivci so imeli veliko izbiro,« je danes v Kijevu povedal koordinator Ovseja v Evropi Ilkka Kanerva. Izrazil je upanje, da se bo s tem nadaljeval demokratični razvoj v državi, ki si želi v Evropsko unijo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Kanerva je nedeljske volitve označil za ene najpomembnejših v Evropi.

Ovse, ki je ukrajinske volitve spremljal z 808 opazovalci, je sporočil še, da na vzhodu države in polotoku Krim, ki si ga je leta 2014 priključila Rusija, glasovanje ni bilo možno. Poleg tega se pojavljajo opozorila, da je prišlo do kupovanja glasov.

V Moskvi medtem občutne prednosti Zelenskega, ki je osvojil 30,4 odstotka glasov, pred sedanjim ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, ki ga je volilo 16 odstotkov volivcev, niso želeli komentirati, saj da je za to prezgodaj.

»Seveda ne želimo, da bi v Ukrajini vladala stranka vojne, temveč stranka, ki je usmerjena k pravi, postopni rešitvi razmer na jugovzhodu Ukrajine,« je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, s čimer je po oceni francoske tiskovne agencije AFP kritiziral Porošenka in namignil, da bi raje videli, da predsednik postane Zelenski.

Glede stališča zmagovalca prvega kroga, ki je dejal, da bo od Rusije zahteval konec okupacije ozemlja na vzhodu Ukrajine in plačilo odškodnine, je Peskov povedal le, da razprava o Krimu ni mogoča.