»Velika koalicija slabo troši naš denar,« je ob odprtju industrijskega sejma v Hannovru dejal Kempf. Vladi kanclerke Angele Merkel je očital »nevarne enostranske politike«.

Cilja glede zmanjšanja izpustov po njegovem še posebej ni mogoče zasledovati v luči vse višjih cen elektrike. V Nemčiji je električna energija že sedaj najdražja v Evropi, je opozoril.

Nemško gospodarstvo bi lahko s težavo zmoglo minus v višini 80 odstotkov, je dodal. 95 odstotkov pa bi lahko dosegli le, če bi enaka prizadevanja za zaščito podnebja izkazali po vsem svetu, pa še v tem primeru je to po njegovem vprašljivo.

Prvi mož industrijskega združenja sicer za letos pričakuje le skromno nemško gospodarsko rast. Izvoz blaga in storitev naj bi tako porasel le za 1,5 odstotka, je dejal.

Celoten bruto domači proizvod (BDP) naj bi po oceni združenja porasel za 1,2 odstotka, brexit brez dogovora pa bi odnesel še polovico odstotne točke.

Nemško vlado je Kempf pozval, naj »zažene investicijski turbo«, ne le na področju zaščite podnebja, ampak tudi digitalizacije. EU je pozval k skupni industrijski strategiji.

Predlog skupne evropske industrijske strategije naj bi Nemčija predstavila skupaj s Francijo. Obe državi sta izrazili tudi obžalovanje nad odločitvijo evropskih regulatorjev, da prepovedo združitev francoskega Alstoma in nemškega Siemensa.