Matej Mohorič je na drugi dirki belgijskih kolesarskih klasik potrdil izjemno sposobnost, da se hitro uči. Odlično je odpeljal tudi na dirki Gent–Wevelgem in privozil deveto mesto. V ciljnem sprintu, ki ga je dobil Norvežan Alexander Kristoff (UAE Team), je poskušal doseči tudi več, a je bil v zadnjih metrih preveč zaprt s strani tekmecev. »V sprintu sem dvakrat izgubil hitrost in moral zavirati, zagotovo bi v nasprotnem primeru lahko bil malenkost bolj spredaj. Ampak za vse je enako, poleg mene je bilo v sprintu tudi veliko drugih, ki so imeli enako težavo. Z nastopom, svojo formo in rezultatom sem res zelo zadovoljen,« je bil ponosen Matej Mohorič, ki je po petem mestu na dirki Milano–San Remo, ki je bila po načinu, terenu in taktiki povsem drugačna, še enkrat dokazal, da je zrasel v velemojstra klasik.

Pri tem je treba upoštevati njegovo mladost, slabo poznavanje cest in specifičnost belgijskih klasik, kjer je spredaj mesto le za najizkušenejše, najmočnejše in najhitrejše. In tudi iznajdljive in spretne, kar Mateja še posebno krasi. Belgijske klasike, ki se bodo nadaljevale s še eno dirko World Toura v sredo in z legendarno Po Flandriji v nedeljo, so parada spomladanskega cestnega kolesarstva z desettisoče gledalci ob cesti. In kako se Matej znajde v takšnem vzdušju? »To je bila zame najtežja dirka v zadnjih štirih letih. Samo prve dirke med profesionalci so bile težje, ker nanje nisem bil pripravljen,« je razkril. V ekipi Bahrain Merida sta bila zraven še Luka Pibernik in Jan Tratnik, v dresu moštva Mitchelton Scott pa tudi Luka Mezgec, a nihče ni bil med prvimi 80 kolesarji v cilju. Je pa imel Mohorič v spremljevalnem avtomobilu kot športnega direktorja prvič za svetovalca Boruta Božiča. Idrijec je leta 2013 zaostal le za Petrom Saganom, kar je bil njegov največji uspeh. »Dobro me je vodil skozi pasti. Dirka je potekala ves dan na vso moč. Zamudil sem prvo selekcijo na veter in potem ves dan lovil priključek. To je bila nova izkušnja. Veliko je bilo vetra, tlakovanih vzpetin, vseskozi si moral biti pozoren,« je še povedal Mohorič, ki ga je Borut Božič opozoril, da do selekcije lahko pride kjer koli, kot tokrat že v prvem delu. »Matej je izjemno dobro sledil najboljšim. Dirka mu je izvrstno uspela in pokazal je, da so zanj tudi severne klasike,« je poudaril Božič, prvo pomlad v vlogi stratega.

Festival Gent–Wevelgem ima tudi žensko dirko World Tour, kjer kolesarke BTC City Ljubljana niso bile v ospredju. Aljaž Jarc pa je v dresu reprezentance mlajših članov privozil 15. mesto. Reprezentanca mlajših članov do 23 let sicer brani lansko zmago v prestižnem pokalu narodov, največjih dirk za to kategorijo bodočih upov.

Po dvanajstih dirkah svetovnega World Toura je Primož Roglič sicer zdrsnil na tretje mesto. Ob Julianu Alaphilippu ga je prehitel še tretji na že omenjeni dirki Gent–Wevelgem, Oliver Naesen. Matej Mohorič je napredoval na 27. mesto, s čimer sta prvič doslej dva Slovenca med najboljšimi tridesetimi.