Ker košarkarje Primorske v teh dneh čaka finalna serija tekem lige ABA2, so dvoboj petega kroga slovenske košarkarske lige Nova KBM za prvaka odigrali že v četrtek, ko so na gostovanju visoko premagali Krko, konec tedna pa je tako prinesel le dve tekmi. Na prvi so Helios Suns na domačem igrišču proti Hopsom iz Polzele prišli do sploh prve zmage v tem delu tekmovanja, na drugi pa je nocoj Petrol Olimpija v Stožicah ugnala Rogaško.

Čeprav je bil začetek spodbuden (14:7 v šesti minuti), so se košarkarji Olimpije v prvem polčasu nato v napadu spet zapletali v napake, predvsem pa jim ni stekel met in tako so večji del zaostajali. Po odmoru pa se je slika vendarle spremenila, gostitelji so pokazali boljšo igro, tretjo četrtino začeli z delnim izidom 7:0 ter nato vodstva več niso spustili iz rok. Z dvomestnim številom so prvič povedli v 33. minuti (52:42), najvišja prednost pa je dvakrat znašala 11 točk. Kar zadeva učinek posameznikov, velja izpostaviti dvojna dvojčka Aleksandra Lazića (16 točk in 10 skokov) ter Luke Šamanića (13 točk, 11 skokov), dvomestno število točk je vknjižil še Jan Špan (13), pri gostih pa je bil edini takšen košarkar Rashun Davis (15 točk). »Še vedno imamo kar nekaj rezerve, a če gledam na splošno, sem zadovoljen z našo igro v obrambi. V napadu še vedno delamo preveč napak in izgubljamo preveč žog, hkrati pa smo slabo metali tudi proste mete, s katerimi bi lahko dosegli še kakšnih deset točk več. Imeli smo zmanjšano rotacijo, predvsem na račun predhodne poškodbe Domna Lorbka, v prvi četrtini pa se je poškodoval še Boban Tomić, ki bo skoraj zagotovo odsoten dlje časa. Imamo kar nekaj težav, hkrati pa imamo dovolj igralcev, zato bomo napravili vse, da do konca sezone kažemo čim boljše predstave,« je po tekmi povedal Olimpijin trener Jure Zdovc.

V Domžalah je Helios proti Hopsom vknjižil prvo zmago po štirih zaporednih porazih, pri čemer vodstva ni izpustil iz rok od prve do zadnje minute, največ pa je vodil za 13 točk (40:27) sredi druge četrtine. »Tokrat so se fantje borili od prve do zadnje minute in se zelo dobro držali navodil, ki smo jih podali pred tekmo. Če bomo tako nadaljevali, lahko v naši dvorani premagamo vsakega nasprotnika,« je bil po tekmi zadovoljen trener Heliosa Dejan Jakara, ki ga je lahko razveselila predvsem odlična predstava prvega igralca tekme Blaža Mahkovica – ta je namreč dosegel kar 36 točk.

Fantastičen posamičen dosežek pa velja omeniti tudi na tekmi lige za obstanek. Zanj je zaslužen ameriški košarkar v dresu Ilirije Larry Williams, ki je na tekmi proti Šenčurju za skupni statistični indeks 49 dosegel kar 40 točk in zbral še 15 skokov, s čimer je bil najzaslužnejši za drugo zaporedno domačo zmago svojega moštva. Z njo si je Ilirija, ki se je zdela že odpisana, zdaj pred zadnjimi štirimi tekmami vsaj teoretično podaljšala upanje za obstanek.

Izidi 5. kroga, liga za prvaka: Helios Suns – Hopsi Polzela 84:75 (32:22, 44:37, 58:53), Petrol Olimpija – Rogaška 66:58 (16:20, 30:31, 44:37), odigrano vnaprej: Krka – Sixt Primorska 62:85 (22:29, 38:46, 47:62), liga za obstanek: Šentjur – Zlatorog Laško 78:81 (24:11, 37:39, 50:63), Ilirija – Šenčur GGD 79:71 (20:21, 45:34, 52:55).