Serija P je velika prodajna uspešnica. Nagovarja nekoliko mlajše uporabnike ali pa vsaj mlade po duši. Stavi predvsem na fotografijo, stil in lahkoten življenjski slog. Po besedah ključnih ljudi v največjih evropskih mobilnih operaterjih si z novim modelom obetajo rušenje že tako uspešnih prodajnih statistik. Zelo samozavestno so zatrjevali, da je novi telefon napredek mobilne industrije, tudi samo geslo kampanje, ki je spremljala dogodek – »rewrite the rules of photography« (preoblikujte pravila fotografije) –, je ves čas nakazovalo prav to. Nekaj novega. Nekaj svežega.

Navkljub smernicam, ki jih nakazuje nova generacija prepogljivih mobilnih telefonov, se že nekaj časa zdi, da je klasičen pametni telefon že dosegel stopnjo evolucije, kjer kaj več res ne moremo pričakovati. Vendar Huaweiju še vedno zelo dobro uspeva svoje produkte mamljivo zapakirati.

V čem je P30 poseben – kamera

P30 in P30 pro od drugih konkurentov izstopata. Prva velika reč je seveda kamera – praktično najpomembnejša lastnost mobilnih telefonov dandanes. Kamera na najboljšem modelu (P30 pro) namreč omogoča največjo optično povečavo (5-kratno) med vsemi mobilnimi telefoni doslej.

Če si tehnično predstavljate, so potrebne za povečavo slike pri fotoaparatih določene leče: večja je povečava, več leč načeloma potrebuješ. Ker bi bil telefon z lečo, ki z nekaj centimetri štrli iz ohišja, popolna katastrofa, so Huaweijevi inženirji to zagato rešili kar s periskopom. Lečo za povečavo so namreč namestili vzdolž notranjosti ohišja in z zrcalom dosegli, da je vse skupaj neopazno in zapakirano v povsem običajno telefonsko ohišje.

P30 pro je na lestvici DxOMark, ki velja za zlato merilo kakovosti na tem področju, dosegel trenutno rekordno število točk (112). Največji konkurent, samsung galaxy S10 plus, jih je zbral 109.

Nova telefona uvajata še širokokotno kamero, P30 pro uvaja posebno globinsko tipalo ToF (time of flight) za boljšo zameglitev ozadja, impresivno pa so se lotili tudi nočnih posnetkov. Telefon uvaja nov pristop, ki ne temelji na osnovnih barvah RGGB (rdeča, zelena, zelena, modra), temveč na RYYB (rdeča, rumena, rumena, modra). To povečuje občutljivost kamere na svetlobo za 40 odstotkov oziroma omogoča uporabo občutljivosti ISO do neverjetnih 409.600. Kot so ponazorili na primeru, je odslej mogoče jasne in svetle slike zajemati praktično v popolni temi. P30 pro ima hkrati eno najboljših stabilizacij videa pri polni ločljivosti.

Vibrirajoči zaslon

Druga zelo zanimiva stvar je slušalka. Ta je bila doslej nameščena v zgornjo zarezo zaslona. Novi telefoni pa so se zareze skoraj povsem znebili. Ostaja namreč le tako imenovana »kapljica« – mala zareza, kjer je zdaj le prostor za prednjo kamero in senzor. Torej, znebili so se celo slušalke oziroma zvočnika, prek katerega poslušamo sogovorca. Da zadeva še vedno deluje, kot se od telefona pričakuje, je na vrhnjem delu zaslona posebno območje, ki z vibriranjem oddaja zvok. Tako rešitev denimo že uporabljajo nekateri vrhunski televizorji, kjer zvok namesto iz zvočnikov poslušamo kar prek celotnega vibrirajočega zaslona.

Dizajn

Tretja za naše pojme odločilna stvar so res unikatne barve ohišij. Ne glede na to, kako nepomemben se vam zdi videz neke naprave in kako neodvisno od tega je delovanje, telefoni že dolgo niso zgolj orodje, ampak so dodatek, ki nemalokrat izkazuje neki status uporabnika, njegov slog, značaj ipd.

Huawei je novo serijo oblekel v res fantastične barvne vzorce, med katerimi še najbolj izstopa prelivajoča se modro-bela različica, imenovana breathing crystal. Poleg klasične črne je na voljo še posebna modra barva, na tujih trgih pa tudi izstopajoča oranžna.

Kaj vzeti: P30 ali P30 pro?

Za model P30 bo v prosti prodaji treba odšteti 699,99 evra. Za P30 pro pa 899,99 oziroma 999,99 evra (odvisno od tega, ali boste izbrali različico s 6 GB delovnega pomnilnika in 128 GB notranjega pomnilnika ali pa zmogljivejšo verzijo z 8 GB delovnega pomnilnika in 256 GB notranjega pomnilnika).

Čeprav je P30 cenejši, od zmogljivejšega brata res ne zaostaja v veliko stvareh. P30 ne omogoča 10-kratne hibridne povečave, temveč petkratno. Ima 3650-miliamperurno baterijo v nasprotju z baterijo s kapaciteto 4200 miliamperur, ki je vgrajena v model pro.

Oba modela imata posodobljen čitalnik prstnih odtisov pod zaslonom, oba podpirata super hitro polnjenje, oba imata odličen procesor kirin 980, oba imata zaslon OLED, P30 je celo obdržal režo za slušalke.

Čeprav nekateri ciniki pravijo, da se mogoče letos niti ne splača kupiti novega telefona, ker ti ne prinašajo nič bistveno novega, za P30 to ne velja. Vsaj če vam je fotografiranje pomembno, sploh v slabih svetlobnih pogojih. Serija prinaša napredne in zanimive tehnologije, vse pa je podprto še z dovršenim dizajnom. Huaweiju je zagotovo uspelo.