V kvalifikacijah je Tim Gajser osvojil drugo mesto z zaostankom štirih sekund in pol za Cairolijem, devetkratni svetovni prvak iz Italije pa je bil najhitrejši tudi v obeh današnjih vožnjah na dirki na mivki v Valkenswaardu. Na ovalu, ki je prvič po treh letih gostil preizkušnjo za VN Nizozemske (prej je bila tam dirka za VN Evrope), je 33-letni Cairoli dobil prvo vožnjo, potem ko sta padla nekaj časa vodilni Anglež Max Anstie in Gajser. Slovenski šampion je po desetih minutah vožnje naredil napako, motor je zletel po zraku, Gajser pa se je znašel na tleh.

Na srečo se je izvlekel brez poškodb in se hitro pobral, vendar je zaradi padca s takratnega tretjega mesta nazadoval celo na dvanajstega. V nadaljevanju je počasi, a zanesljivo pridobival mesta in prvo vožnjo končal na sedmem z dobrimi 14 sekundami zaostanka za Cairolijem, Anstie pa šele na 16. skoraj minuto za zmagovalcem. V drugi vožnji se je motokrosist iz Pečk pri Makolah takoj prebil s tretjega mesta na drugo in nato lovil Cairolija, ki pa je znova prvi prečkal ciljno črto, toda tokrat z manj kot sekundo in pol naskoka pred Gajserjem.

Na koncu dirke so se za zmagovalcem VN Nizozemske Cairolijem in drugouvrščenim Belgijcem Desallom Clementom zvrstili kar trije tekmovalci s povsem enakim številom točk (po 36) – Tim Gajser, Belgijec Jeremy Van Horebeek in Litovec Arminas Jasikonis. Toda skupno tretje mesto in zadnja stopnička na zmagovalnem odru sta pripadla Slovencu zaradi boljšega dosežka v finalni vožnji, v kateri je bil drugi, Van Horebeek tretji, Jasikonis pa četrti. S tem je Gajser ponovil dosežek iz Valkenwaarda iz leta 2016 (prvo in osmo mesto v posameznih vožnjah), ko je kasneje postal tudi svetovni prvak. V skupnem seštevku za SP je po tretjih stopničkah na tretji dirki v letošnji sezoni (pred tem je bil dvakrat drugi) zadržal drugo mesto: zaostanek za Cairolijem se je sicer z osmih točk (97:89) povečal na 22 (147:125), toda sočasno prav za toliko zdaj beži tudi tretjeuvrščenemu Desallu (103).

V razredu MX 2 je nastopil komaj 18-letni Slovenec Jan Pancar, vendar je ostal brez točk. V obeh vožnjah je osvojil 31. mesto, v skupnem seštevku pa 32. Naslednja dirka za svetovno prvenstvo bo konec tedna v Pietramurati v Italiji za veliko nagrado Trenta.