Slovaška je dobila svojo prvo predsednico države. To je postala 46-letna pravnica in borka proti korupciji Zuzana Čaputova, ki je v soboto v drugem krogu predsedniških volitev dobila 58,4 odstotka glasov, kandidat vladajočih populističnih socialdemokratov in podpredsednik evropske komisije Maroš Šefčovič pa 41,6 odstotka glasov. Njena prepričljiva zmaga kaže, da se je razpoloženje v državi po umoru mladega preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke pred dobrim letom dni precej spremenilo. Slovaki so sicer večinoma precej konservativni in katoliški, a zdaj so v svojem nasprotovanju vladajoči politični eliti, ki je v veliki meri vpletena v korupcijske škandale, ki jih je raziskoval tudi Kuciak, glasovali za napredno in liberalno Zuzano Čaputovo. Liberalna je na primer tako v odnosu do splava kot do pravic homoseksualcev, Šefčovič pa je glede obeh vprašanj kot »zagovornik krščanskih vrednot« precej konservativen, obenem je oster do migrantov, kar ona ni.

Zahvala predsednice v štirih jezikih volilcev

Veliko o zmagovalki volitev pove dejstvo, da se je v prvem odzivu volilcem, ob vzklikih množice »Zuzana, Zuzana«, zahvalila ne le v slovaščini, ampak tudi v madžarščini (za 8 odstotkov državljanov Slovaške je to materni jezik), v jeziku romske manjšine in celo v češčini. V svojem prvem daljšem govoru, ki ga je imela malo po polnoči, pa je poudarila, da želi nadaljevati proevropsko politiko dosedanjega nestrankarskega predsednika Andreja Kiske, ki ni vnovič kandidiral. Izrazila je upanje, da bo s socialdemokratsko vlado, katere uradni voditelj je Peter Pelegrini, dejansko pa prejšnji premier Robert Fico, »konstruktivno sodelovala«. Vsekakor imata glavno besedo parlament in vlada, a po tem, ko je dosedanji predsednik Kiska, ki je kot predsedniško kandidatko podprl prav njo, odigral pozitivno vlogo, bi Zuzana Čaputova lahko še naprej ohranjala veliko moralno avtoriteto predsednika države.

Dokler se februarja ni izkazala v televizijskih soočenjih kot nekdo, ki lahko prinese spremembe, je bila tudi samim Slovakom precej neznana. Je novinka v politiki, feministka, ločena in mati dveh hčerk, starih 15 in 17 let. Pred nekaj tedni, v času svojega meteorskega vzpona, je povečala njuno in svojo varnost, saj njena zmaga pomeni neuspeh tajkunov. Brez dvoma je Kuciak s svojo partnerico umrl zato, ker je škodil interesom enega izmed njih, in sicer Mariana Kočnerja, ki je že v priporu. Pravkar izvoljena slovaška predsednica pa je sodelovala s pokojnim novinarjem glede preiskovanja več zadev.

Prihaja račun za socialdemokrate

Če kot predsednica države ne bo imela veliko pristojnosti, pa lahko vendarle soodloča in, kot je dala vedeti, bo odločala o tem, kdo bo na čelu državnih tožilcev in na čelu policije. To gotovo ne bo všeč voditelju socialdemokratov Ficu, ki je moral takoj po umoru Kuciaka zaradi množičnih protestov odstopiti kot premier, saj je njegova stranka preveč kompromitirana zaradi povezav s tajkuni. Ficu ne bo všeč predvsem zato, ker je sedanji vodja tožilcev njegov nekdanji sošolec. Če ga bo zamenjal kdo drug, ki bo pri svojem delu bolj neodvisen, bo več vodilnih socialdemokratskih politikov, morda tudi Fico, pristalo za rešetkami. »V politiko sem vstopila zato, da spremenim sedanje stanje,« pravi Zuzana Čaputova, ki je s svojo novo stranko zmagala na občinskih volitvah v Bratislavi. Veliko pa si z njo obeta tudi od parlamentarnih volitev prihodnje leto.

Zuzana Čaputova se je pred leti izkazala predvsem z bojem proti odlagališču odpadkov v svojem mestecu Pezinok. Glede svojega nedavnega vstopa v politiko pa pravi: »Rekla sem si, da moram ostati takšna, kot sem, in predvsem sem si obljubila, da ne bom mlatila prazne slame in govorila klišejsko. Tako nočem napadati migrantov.« Njena iskrenost in avtentičnost sta morda največ prispevali k njeni veliki priljubljenosti. Tako se je v eni od vzhodnih članic EU, ki so v veliki meri nagnjene h ksenofobiji, nacionalizmu, populizmu in konservatizmu, zgodilo, da je na volitvah tako prepričljivo zmagala zagovornica modernih zahodnih vrednot in boja proti korupciji. Zlasti v Romuniji in na Madžarskem volilci očitno ne vedo, kako nujen je boj proti korupciji.

»Nisem vesela samo te volilne zmage, ampak tudi tega, da mi je uspela na ta način. Pokazali smo, da nam ni treba uporabljati populističnega in agresivnega besednjaka, da bi bili uspešni.«