Ključen za presnovo maščob, glukoze, proteinov, mišičnega in membranskega transporta ter pri tvorbi energije, ki jo športniki potrebujejo, je magnezij. Tako rekreativni kot poklicni športniki ga izgubljajo s potenjem in uriniranjem. »Vlogo magnezija v telesu osvetlijo naslednji podatki: obsega skoraj odstotek človekove telesne mase in sodeluje pri kar 300 encimskih reakcijah. Sprva so domnevali, da ga je dovolj v naravi in je pomanjkanje redko. Sodobne raziskave pa opozarjajo predvsem na njegovo subklinično pomanjkanje, ki vpliva na funkcijo prav vsakega organa, zato priporočamo dodajanje koncentriranih virov magnezija v obliki prehranskih dopolnil, saj ga športniki težko zaužijejo dovolj zgolj s prehrano,« pojasni Ana Mikuž, predstavnica britanske znamke prehranskih dopolnil Terranova v Sloveniji, zasnovanih na holističnih principih.

Zelo pomembna zadostna količina vitamina D

Številne študije, dodaja sogovornica, so dokazale blagodejne učinke na telo ob uživanju vitaminov skupine B in C. Zanimiva je študija z Univerze v Oregonu, ki je pokazala, da je skupina športnikov, ki je uživala živila, bogata z vitamini B, hitreje okrevala po fizičnih naporih in imela boljše rezultate.

»Tudi vitamine skupine B izgubljamo s potenjem in uriniranjem, zato svetujem povišan vnos živil, bogatih z vitamini B: zelenolistno zelenjavo, stročnice in polnovredna žita. Vitamin C pripomore k boljšemu delovanju imunskega sistema in zmanjšanju oksidacije v telesu, zato ga velja v večjih količinah vnašati v obliki živil, bogatih z vitaminom C, ali s prehranskimi dopolnili,« svetuje Mikuževa in izpostavi tudi pomembnost vitamina D.

Pomemben je za vse ljudi, ne samo za športnike, zatrjuje in pravi, da se je na žalost pomanjkanje vitamina D v krvi v zadnjih letih izpostavilo kot zdravstveni problem, kar lahko pripisujemo načinu življenja (delo v zaprtih prostorih) in osiromašenim virom prehrane. Ker vitamin D vpliva na imunski sistem, kosti, zobe, delovanje mišic ter absorbcijo kalcija in fosforja, je zadostna količina vitamina D vsekakor pomemben člen k uspehu vsakega športnika.

Tistim, ki se odločijo poseči po prehranskem dopolnilu, ki vsebuje vitamin D, Mikuževa svetuje, naj bodo pozorni, da je ta v obliki D3, saj so študije dokazale, da je ta oblika telesu najbolj razpoložljiva.

Odsvetovano dolgotrajno uživanje nekaterih dopolnil

Prehranska dopolnila so po svoji definiciji živila. Zato moramo biti uporabniki pozorni, da poznamo sestavine, ki jih vsebujejo. »Izdelek naj ne vsebuje škodljivih aditivov, kot so denimo magnezijeve soli. Zaželeno je, da je čim več sestavin rastlinskega izvora in iz ekološke pridelave. Prav tako je pomembno, da proizvajalec sledi strogim standardom kontrole in kakovosti. Že na podlagi teh kratkih vodil se lahko potrošnik sam odloči, katero prehransko dopolnilo je zanj najbolj primerno in kje se bo določil za nakup,« svetuje sogovornica, ki se lahko pohvali z dolgoletnimi izkušnjami sodelovanja s posameznimi profesionalnimi športniki in klubi po vsej Evropi, kjer se je izkazalo, da je dodajanje pravih dopolnil v zadostnih odmerkih zagotovo pripomoglo k boljšemu počutju in trdnejšemu zdravju športnikov.

Za določene minerale, kot sta cink in železo, nadaljuje, je odsvetovano dolgotrajno uživanje, saj lahko oba povzročita višjo stopnjo oksidacije v telesu. Številna druga dopolnila lahko nasprotno jemljemo dlje časa in brez premora. Športnikom Mikuževa svetuje, da se obrnejo na strokovno osebje v lekarnah in specializiranih trgovinah ali na svetovalce za zdravo prehrano v ekoloških trgovinah.

Počitek je polovica zdravja

Glede na zadnje raziskave in podatke lahko zagotovo trdimo, pove sogovornica, da je počitek polovica zdravja, še posebno to velja za regeneracijo športnikov, ki imajo večje obremenitve: »Poleg pravilne in redne izvedbe vaj bodimo pozorni tudi na prehrano. Izogibajmo se prehrani, ki nam zakisa telo, po potrebi pa dodajajmo tudi prehranske dodatke (maščobne kisline, glukozamin, MSM in smolo bosvelije ter hialuron).«

Ne le ustrezna prehrana, za športnike je še kako pomembna tudi zadostna hidracija organizma. Ni vseeno, kaj pijemo, in samo voda še zdaleč ni dovolj. Mikuževa pred začetkom vadbe priporoča pijače iz rastlin, ki poživljajo – glavatec, rožni koren ter pesin sok in liste. Po vadbi nikar ne pozabimo na uživanje živil z bogato beljakovinsko vrednostjo, pri mišičnih krčih pa si lahko pomagamo z dodatkom magnezija in/ali kalcija, odvisno od tega, kje se pojavi mišični krč.

Spomladanske alergije na okoljske alergene

»Strokovnjaki morajo znati ustrezno svetovati, koliko časa lahko glede na potrebe, ki jih imamo, uživamo določeno prehransko dopolnilo. Vsekakor je logično, da denimo poleti, ko je več sveže zelenjave in sadja, temu prilagodimo oziroma zmanjšamo tudi vnos prehranskih dopolnil,« dodaja Mikuževa.

Za konec je opozorila tudi na številne športnike, ki so primorani vaditi zunaj in se v spomladanskem času soočajo z alergijami na okoljske alergene. Posledice so pomanjkanje energije, utrujenost in boleče mišice, rešitev za tovrstne težave, poudarja Ana Mikuž, pa predstavljajo rastline, ki vsebujejo bioaktivne sestavine ter zavirajo elemente vnetja in sproščanje histamina.

Rastline in rastlinske snovi, ki se v fitoterapiji priporočajo, pojasni Mikuževa, so koprive, bezeg, kurkuma in kvercetin, flavonoid, ki je znan po svojem protivnetnem učinkovanju, saj imunskim celicam preprečuje sproščanje histamina. Na trgu so na voljo izdelki, ki vse omenjene rastline vsebujejo v najvišji biološki razpoložljivosti.