»Skupaj pišemo zgodovino,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ob prihodu gosta iz Brazilije dejal Netanjahu. Po njegovih besedah se odpira »novo obdobje v odnosih med državama«.

Bolsonaro je dejal, da je njegova vlada »odločno zavezana krepitvi partnerstva med Brazilijo in Izraelom«. »Sodelovanje na varnostnem in obrambnem področju je Braziliji prav tako v velikem interesu,« je dodal.

S selitvijo veleposlaništva v Jeruzalem se mu ne mudi

Na obisku v Izraelu naj bi ostal tri dni, pri čemer bo najverjetneje visoko na programu njegova obljuba, da veleposlaništvo preseli v Jeruzalem, kot so to storile ZDA pod vodstvom Donalda Trumpa. V četrtkovem pogovoru z novinarji je Bolsonaro sicer dejal, da se s to odločitvijo ne mudi. »Trump si je za to vzel devet mesecev,« je dejal.

Medtem ko bi se z odločitvijo o selitvi veleposlaništva v Jeruzalem prikupil krščanskim podpornikom v svoji državi, bi s tem tvegal maščevanje s strani arabskih držav, med katerimi so pomembne uvoznice brazilskega mesa, navaja AFP.

V ponedeljek naj bi z Netanjahujem obiskala Zid objokovanja v vzhodnem Jeruzalemu, ki velja za eno najsvetejših judovskih mest, nad njim pa se nahaja mošeja Al Aksa, ki je sveta za muslimane. Obisk je že sam po sebi sporen, saj bi lahko bil razumljen kot priznavanje izraelske oziroma judovske prevlade na tem območju, ki si ga lastijo tako Izraelci kot Palestinci.

Netanjahu je kot prvi izraelski premier obiskal Brazilijo, ko se je 1. januarja odpravil tja na zaprisego desničarskega populista Bolsonara. Že takrat sta izpostavila bratski odnos, ki bo okrepil vojaško, gospodarsko, tehnološko in kmetijsko sodelovanje med državama.

Izraelskega premiera čakajo 9. aprila volitve, na katerih se bo moral soočiti s precej močnim nekdanjim vojaškim poveljnikom Bennyjem Gantzom, hkrati mu spodkopavajo oblast očitki o korupciji.