Kot je Evropska komisija navedla v spomladanski izdaji pregleda razvoja na področju zaposlovanja in socialnih zadev v Evropi, je rast zaposlovanja neenakomerna, kombinacija pomanjkanja delovne sile v nekaterih članicah in pomanjkanje rasti v drugih pa na splošno upočasnjuje raven zaposlovanja v EU. To po navedbah Bruslja kaže na geografsko neusklajenost ter neusklajenost med ponudbo veščin in povpraševanjem po njih na trgu.

Nezaposlenost padla na najnižjo raven v tem stoletju

V EU ima delo rekordnih 240 milijonov ljudi, stalne zaposlitve pa se povečujejo. Hkrati je brezposelnost padla na najnižjo raven v tem stoletju; januarja 2019 je bila 6,5-odstotna, je ob tem dejala evropska komisarka, pristojna za zaposlovanje, socialne zadeve in mobilnost delovne sile, Marianne Thyssen.

»Pozitivni trend je izboljšal kakovost življenja mnogih, vendar rast ne koristi vsem enako. V prihodnjih letih bo treba prizadevanja usmeriti zlasti v izboljševanje življenjskih in delovnih razmer v Evropi, k doseganju tega cilja pa bo pomembno pripomogel tudi evropski steber socialnih pravic,« je dodala.

Veliko prostora za napredek je po navedbah Bruslja tudi na področju produktivnosti, kjer je bila rast v EU v zadnjem lanskem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem leto prej 0,3-odstotna. V območju evra se je povečala za vsega 0,1 odstotka, kar po navedbah komisije kaže na srednjeročno upočasnjevanje rasti.

Finančno stanje gospodinjstev se na splošno še naprej izboljšuje, čeprav neenakomerno po državah članicah. Realni razpoložljivi dohodek gospodinjstev na prebivalca v povprečju raste že 21 mesecev; v tretjem lanskem četrtletju je bil 1,9 odstotka višji kot v enakem obdobju leto prej in 4,8 odstotka višji kot leta 2008.