Ni prvoaprilska šala. Theresa May res namerava poskusiti še četrtič, čeprav je kolumnist Guardiana za njen brexitski sporazum napisal, da »ni bolj mrtvega konja v kraljestvu«. Bičala ga je in bičala, dokler ni v petek ob dveh in 42 minut že tretjič poginil na tleh poslanske zbornice (prvič z rekordnimi 230 glasovi večine, drugič s 149 in tretjič z 58). Brexit je v petek odpadel. Ob vpitju brexitarjev, ki so se ga veselili kot dneva neodvisnosti, da so poslanci brexitski izdajalci.

Kaos in kriza

Na Otoku sta brexitski kaos in politična kriza, pred Otočani pa novo približevanje padcu v neznano globino ekonomskih in vseh drugih problemov, ki naj bi trajali najmanj desetletje: 12. marca ob enajstih zvečer bo Britanija nesporazumno zapustila EU, če se ne bo večina poslancev prej izrekla za kaj drugega. Časa je malo. Odločiti se morajo pred izrednim vrhom EU, ki bo 10. marca. Tudi če se bodo, utegne biti to račun brez krčmarja. Številni v Britaniji, ki bi radi ostali v EU (zdaj solidna večina), se bojijo, da je neznosna dolgost brexitske drame izčrpala potrpljenje in še zadnje ostanke dobre volje v razmerju do Britanije. Prevladuje mnenje: dovolj nas imajo, ne želijo več nič drugega, kot da gremo. Morda, a ni nujno.

Drugi krog o alternativah

Premierka, ki ignorira številne pozive k odstopu, mora s četrto oživitvijo svojega brexitskega konja počakati na izid ponedeljkovega drugega kroga glasovanj o alternativah njenemu brexitu v parlamentu. V prvem nobena od osmih ni dobila večine. Najbolje sta se odrezali mehkejši brexit, ki bi vključeval carinsko unijo z EU, in nov tako imenovani »potrdilni« referendum, na katerem bi Otočani izbirali med premierkinim brexitom in (še ni določeno) verjetno odhodom brez sporazuma ter preklicem brexita. Mayeva naj bi si četrto glasovanje o svojem brexitu zamišljala kot finalni dvoboj jutri vodilne alternative in njenega sporazuma z EU. Nedelja ji ni bila naklonjena. Vlado je zaradi njenega brexita zapustil že 39 član v dveh letih. Državni sekretar Steve Baker, drugi mož ministrstva za brexit, je ob odstopu napisal, da »premierkinega sporazuma ne bi smeli kupiti za nobeno ceno«.

Večina ministrov grozi z odstopom

Mayeva je raje odšla k nedeljski maši kot v televizijske studie. V ogenj je poslala pravosodnega ministra Davida Gauka, ki je v najbolj gledani nedeljski politični oddaji dejal, da »ni idealnih izhodov iz brexitske slepe ulice«. Dejal je, da je premierkin brexit še vedno najboljša opcija, a dodal, da poslancev ne bi mogla ignorirati, če bi se večina med alternativami odločila za mehkejši brexit. Obenem je potrdil svoje nasprotovanje odhodu brez sporazuma in dodal, da bi odstopil, če bi se Mayeva odločila zanj. Kot ocenjujejo, bi enako naredilo še najmanj devet ministrov. Deset ministrov naj bi po drugi strani Mayevi grozilo z odstopom, če bi pristala na mehkejši brexit od svojega. Deset odstopov ministrov bi zagotovo prineslo nove volitve. Vrsta konservativnih ministrov in poslancev pravi, da bodo naredili vse, da preprečijo volitve, ki bi po njihovem razcepile stranko, poglobile brexitsko krizo in utrle pot na oblast rdečemu Jeremyju Corbynu.

Volitve in nov referendum

On sam in opozicijski laburisti pa navijajo zanje. Tom Watson, namestnik vodje laburistov, ki se še vedno niso zares uskladili o novem referendumu, pravi, da bi bilo v primeru novih volitev nepredstavljivo, da laburisti v svoj predvolilni program ne bi vključili novega referenduma. Zunanja ministrica laburistične vlade v senci Emily Thornberry pa pravi, da bi Britanija tudi pod laburistično vlado verjetno zapustila EU. Na vprašanje, ali so laburisti stranka, ki se zavzema za nadaljevanje članstva v EU, je odgovorila: »V naših srcih smo za ohranitev članstva, vendar moramo misliti tudi na demokracijo. Če bo večina ljudi želela, da odidemo, bomo morali oditi.« Že teden dni rekordno peticijo, ki zahteva preklic brexita, je medtem podpisalo že več kot šest milijonov Otočanov (danes ob 20. uri: 6.018.000), število podpisnikov pa se je konec tedna spet hitreje povečevalo. Brexitski kaos ne bi mogel biti večji, njegov epilog pa manj predvidljiv, kot sta zdaj.