Do vdora na severnokorejsko veleposlaništvo v Madridu je prišlo le nekaj dni pred srečanjem severnokorejskega voditelja Kim Jong Una in ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Vietnamu, ki pa se je končalo brez dogovora glede severnokorejskega jedrskega programa oziroma ameriških sankcij.

Pjongjang je v današnjem prvem uradnem komentarju dogodka v španski prestolnici namignil na možno sodelovanje ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI pri tem ter pozval španske oblasti, naj privedejo »teroriste in tiste, ki so vlekli niti, pred roko pravice«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napad se je zgodil 22. februarja, ko je več oseb vdrlo v severnokorejsko veleposlaništvo v Madridu ter po navedbah severnokorejskega zunanjega ministrstva »zavezalo in preteplo tamkajšnje uslužbence ter zrušilo komunikacijski aparat«.

Odgovornost prevzela skupina Free Joseon

Pred dnevi se je na svetovnem spletu pojavilo sporočilo, s katerim je odgovornost za napad prevzela politična skupina, uperjena proti komunistični oblasti v Pjongjangu. Predstavila se je kot Free Joseon, kar je staro ime za Korejo, pred tem pa je bila skupina po navedbah nemške tiskovne agencije dpa znana tudi pod imenom Cheollima Civil Defence. V sporočilu je zapisala, da je »informacije morebitne visoke vrednosti« predala FBI.

Preiskava primera v Španiji še poteka. Skupina Cheollima Civil Defence se predstavlja kot skupina, katere namen je pomagati osebam, ki so pobegnile iz Severne Koreje. Kdo točno stoji za njo, ni znano. Nekateri namigujejo, da je povezana s severnokorejsko obveščevalno službo, navaja AFP.

Tiskovni predstavnik State Departmenta Robert Palladino je v sredo zanikal kakršno koli vpletenost ZDA v dogodek v Madridu.