Zmagoviti gol za kralje je 12 sekund pred koncem podaljška dosegel Drew Doughty, nove točke pa ne pomenijo veliko za moštvo iz Los Angelesa, ki je štiri tekme pred koncem sezone prikovano na zadnje mesto v zahodni konferenci.

Za največjega slovenskega hokejskega zvezdnika je bila to že 999. tekma v ligi NHL, jubilejno bo dočakal že v ponedeljek proti Calgaryju. Kopitar je sicer v zadnjih osmih tekmah nanizal devet točk, od tega dva gola in sedem podaj.

Triintridesetletni Ovečkin je medtem mejo 50 golov presegel z golom v zadnji tretjini tekme proti Tampa Bay Lightning, ki so jo njegovi Washington Capitals dobili s 6:3. V manj kot dveh minutah tretjine je dodal tudi 51. gol v sezoni.

Ovečkin je le eden od treh igralcev, ki mu je mejnik 50 golov v sezoni uspelo doseči osem ali večkrat, pred njim ostajata le legenda Wayne Gretzky in Mike Bossy z devetimi sezonami s po 50 goli ali več.

Triintridesetletnemu hokejistu, ki se mu že osmič nasmiha tudi naslov najboljšega strelca lige, je mejo 50 golov lani zgrešil za en sam zadetek, predlani jih je dosegel 33.

»V preteklih sezonah sem imel še nekaj možnosti za ta dosežek, a mi ni uspelo. Vedno si želiš doseči nekaj posebnega, a je včasih to težko. Vesel sem, da mi je tokrat uspelo,« je povedal pot tekmi.

Med bolj veselimi ekipami sobotnega večera so bili New York Islanders, ki so si z domačo zmago s 5:1 nad Buffalo, priigrali vstopnico za končnico. To jim je uspelo prvič po letu 2016, potem ko so na zadnjih petih tekmah zmagali kar štirikrat. Med bolj zaslužnimi za uspeh otočanov nad sabljami sta Anthony Beauvillier, ki je zadel dvakrat, ter vratar Robin Lehner, ki je ustavil kar 31 strelov na svoja vrata.

»Zelo lepo je. Skozi vso sezono smo se borili za uvrstitev v končnico. Zdaj nas čaka najbolj vznemirljiv del sezone. Počutimo se srečne, a smo si ta uspeh tudi zaslužili, saj smo zanj trdo garali,« je po tekmi povedal Beauvillier, pri tem pa odločno dodal, da še niso rekli zadnje besede in da je to šele začetek večje zgodbe.

Možnosti za sodelovanje v končnici na vzhodnem delu so si z današnjo zmago na gostovanju v Winnipegu še povečali tudi hokejisti ekipe Montreal Canadiens, ki so slavili s 3:1. Jordan Weal je za zmago prispeval gol in podajo, njegova ekipa pa je po točkah izenačena z ekipo Columbus Blue Jackets, ki je s 5:2 prav tako zmagala na gostovanju v Nashvillu.

V kanadskem obračunu pa je spodletelo hokejistom ekipe Toronto Maple Leafs, ki so z 2:4 morali v prestolnici priznati premoč moštvu Ottawa Senators. V primeru zmagi bi si namreč že zagotovili uvrstitev med najboljše, tako pa bodo priložnost morali iskati na zadnjih štirih tekmah rednega dela.

»Imeli smo veliko priložnosti. Naredili smo veliko dobrega, a na koncu nismo dovolj ogrozili njihovega gola,« je dejal trener javorjevih listov Mike Babcock, čigar ekipa je izgubila sedem od zadnjih desetih tekem.