Neprepričljivi Maribor je v 24. krogu prve slovenske nogometne lige po točki s Celjem dovolil Olimpiji, da se je prvemu mestu približala na osem točk zaostanka. Ljubljančani so slavili na lokalnem derbiju ob Kamniški Bistrici, kjer so domžalski funkcionarji poskrbeli za razburljiv tretji polčas tekme.

Domžalčani besni na sodnika

Olimpija v Domžalah ni blestela, a je bila dovolj konkretna, da je izkoristila individualno kakovost nogometašev z dodano vrednostjo (Savić, Suljić, Brkić). Tekmeca sta se večkrat izmenjala v obdobju premoči. Ko je napadala Olimpija, je prevlado kronala z zadetki, Domžalčani pa so bili preveč nespretni, da bi do konca tekme ostali v igri za točko. Ljubljančane je v vodstvo po pol ure tekme popeljal Mario Jurčević, ki je imel veliko sreče, da je njegov predložek z leve strani pristal v mreži. Jurčević je skoraj pet let čakal na debitantski gol v zelenem dresu, ki ga je dosegel v slogu Milana Osterca na znameniti kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo proti Romuniji pred skoraj dvajsetimi leti.

Drugi polčas je po agresivnejšem pristopu obeh moštev dokončno razvnel strasti, ki jih v domžalskem taboru niso znali brzdati niti po koncu tekme. Olimpija je takoj po prihodu iz garderobe ušla na dva zadetka prednosti, ko je Goran Brkić izkoristil avtocesto do domačega gola. Amedej Vetrih je po devetem kotu vrnil Domžale v igro, a kmalu zatem v drsečem startu s podplatom nevarno krenil v nogo Asmirja Suljića. Sodnik Slavko Vinčić je iz žepa potegnil rumeni karton, a po kratkem premisleku izključil Vetriha. Domžalski funkcionarji na klopi in tribuni so menili, da jim je Vinčić pokvaril že tretjo tekmo v sezoni. »Videl sem Suljića, ki se je smejal po izključitvi našega igralca. Nalet verjetno ni bil tako nevaren, da bi si prislužil rdeči karton,« je povedal domžalski trener Simon Rožman.

Olimpija je z igralcem več zaigrala bojazljivo in s pomikanjem v obrambo izzivala nesrečo. Domžalčani niso znali izkoristiti kopice priložnosti, s čimer bi ponovili ljubljansko zgodbo iz Kranja, ko je Olimpija ob koncu tekme naivno zakockala vodstvo in izgubila tudi točko. Odrešitelj državnih prvakov je postal Stefan Savić, ki je s tretjim golom po kolektivni akciji odločil zmagovalca. »Dokazali smo, da smo boljša ekipa. Pravočasno smo dosegali gole in se izkazali s taktično disciplino. Po izključitvi Vetriha smo preveč popustili, česar si ne smemo več privoščiti. V prvi ligi bi moralo biti več dinamičnih in agresivnih tekem, kot je bila tokratna,« je ocenil trener Olimpije Robert Pevnik, ki je zaradi bolečin v kolenu odpočil Roka Kronavetra.

Ljubljančani so si po tekmi dali duška z glasnim prepevanjem, Domžalčani pa so kar tekmovali med seboj, kdo bo imel več pripomb nad sodniškimi odločitvami. Padale so tudi opolzke pripombe, trener Simon Rožman pa je v uradni izjavi ostal dostojanstven: »Z golom Vetriha smo se vrnili v igro, a se je znova zgodil sklop dogodkov, kar se nam neprestano ponavlja na tekmah z Olimpijo. Ko se približamo tekmecu, nas ustavi višja sila. Začeli smo slabo, a smo v nadaljevanju prevzeli pobudo, kar bi morali izkoristiti z goli. Veseli me, da nismo obupali, a je na koncu treba priznati, da sta Maribor in Olimpija v tem trenutku premočna za Domžale. Ker nimamo širokega kadra, smo prisiljeni v nenaravne menjave. Do konca bomo grizli, da si zagotovimo nastop v Evropi, kar je glavni cilj kluba.«

Celje še drugič s točko iz Maribora

Da smo za igralca tekme izbrali Kenana Pirića, pove veliko o Celju, a še skoraj več o Mariboru. Vratar vijoličastih je na koncu poskrbel, da grofje niso odnesli vseh treh točk. »Dobro, kvalitetno in disciplinirano tekmo smo odigrali,« je lahko poudaril Dušan Kosič, trener Celja. Ni mu ušlo, da so po jesenski »mariborski šoli nogometa« v Celju (0:5) letos ostali neporaženi v Ljudskem vrtu. Deja vu: Maribor je povedel, Celje je prigrizlo do remija.

»Pričakovali smo, da vse ne bo teklo zelo enostavno,« je Darko Milanič vnaprej opozarjal. Ni zaleglo. A tokrat je Maribor potreboval eno samo minuto po prihodu iz slačilnice, da je storil tisto, česar v prvih boleče nemočnih petinštiridesetih ni. »Nisem ga želel menjati ob polčasu, čeprav sem imel občutek, da so mu pošle moči,« je Milanič razložil odločitev, da strelcu Gregorju Bajdetu ponudi slabo uro igre. Ta odločitev mu je uspela, druge precej manj. Zakaj? Ker Maribor, kot je priznal, za kaj več ni imel dovolj individualnih potez. Dnevna forma ni navrgla razpoloženega igralca. »Pobude je bilo premalo in posledično so bili zmeraj vedno bliže našim vratom.«

Celjani, ki so izenačili po kotu, ko se je Žan Benedičič otresel Aleksandra Rajčevića, niso bili ne nezadovoljni ne zadovoljni. Kosič se zaveda, da (pre)poceni prejemajo zadetke. »Vedeli smo, da bo Maribor sposoben izkoristiti vse naše pomanjkljivosti,« je povedal z oceno, da ima resen nogomet (bolj) resno obrambo. Je pa lahko vesel, ker ima moštvo karakter. Dovolj močnega, da se je Pirić moral iztegniti ob strelu Žana Zaletela. »Smo zadovoljni, ker smo ostali neporaženi, je pa nekaj grenkega priokusa, ker ni šla tista zadnja žoga v gol.«

V Krškem izkopali grob

Krško se je po novem porazu s Triglavom še izdatneje približalo selitvi v drugo ligo. Nezadovoljni posavski navijači so v noči na nedeljo na sredini igrišča izkopali grob, ki je simbolično ponazarjal pokop krškega prvoligaša. Vodstvo kluba je incident prijavilo policiji. Krško ima devet točk zaostanka za devetim Rudarjem, ki je remiziral z Gorico. Mura je brez težav odpravila Aluminij in z odliko opravila generalko pred sredino prvo tekmo polfinala pokala z Mariborom. Olimpija bo dan kasneje igrala v Kidričevem.