Izraelska vojska je navedla, da protestniki v obmejno policijo mečejo kamne, v policiste pa je priletelo tudi več granat in eksplozivnih sredstev. Na to se odzivajo s sredstvi za umirjanje protestov in streli v skladu z običajnimi postopki.

Po navedbah prič je izraelska vojska uporabila solzivec in streljala na tiste, ki so se skušali približati ograji. Že pred protesti je izraelska vojska Palestince opozorila, naj se ograji ne približajo na manj kot 300 metrov.

Palestinsko ministrstvo za zdravje je danes sporočilo, da so bili ubiti trije palestinski protestniki. Še najmanj 316 jih je bilo ranjenih, med njimi jih ima 64 strelne rane, drugi so utrpeli poškodbe zaradi solzivca ali drobcev šrapnela.

Že pred protesti, imenovanimi Pohod milijona, je pod izraelskimi streli umrl en Palestinec.

Palestinsko gibanje Hamas in organizacija Islamski džihad sta sicer posvarila, da bodo na kakršnokoli agresijo proti protestu odgovorili z uporom.

Palestinci se že od 30. marca lani zbirajo na protestih Veliki pohod vrnitve, s katerimi zahtevajo vrnitev na območja, od koder jih je Izrael pregnal ob ustanovitvi države leta 1948. Protesti so namenjeni tudi nasprotovanju blokadi Gaze s strani Izraela in Egipta. Proteste je sicer sprožila napoved preselitve ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem, kar so ZDA maja lani tudi storile.

V nasilju med izraelsko vojsko in protestniki je bilo doslej po podatkih ministrstva za zdravje na območju Gaze ubitih 267 Palestincev, še več tisoč jih je bilo ranjenih. Umrl je tudi en izraelski vojak.

30. marca se sicer na palestinskih območjih spominjajo tudi izraelskega prisvajanja zemljišč, ki so bila v lasti Palestincev, leta 1976. Ob tem so potekali množični protesti, na katerih je bilo ubitih šest Arabcev.