Nogometni klubi po reprezentančni akciji vstopajo v ciljno ravnino sezone in večinoma že vedo, kakšen je v njej njihov skrajni doseg. Za Liverpool je to v angleškem prvenstvu denimo naslov prvaka, za Tottenham pa tretje mesto. Seveda teh dveh klubov nismo omenili po naključju, saj se bosta vodilno in tretjeuvrščeno moštvo jutri udarila v derbiju 32. kroga premier lige.

Pri tem je ob omembi Liverpoola in njegovega prvega mesta takoj na mestu opomba, da ima ob dveh točkah prednosti (skupno 76 točk) tudi tekmo več (skupno 31 tekem) od drugouvrščenega Manchestra Cityja (74 točk na 30 tekmah). No, v isti sapi z vodilnima pa se je večji del sezone omenjal prav Tottenham kot tretji kandidat za naslov. Po polovici sezone so bili Londončani tako celo drugi, še po 26 krogih pa so na tretjem mestu za prvim zaostajali za pet in za drugim dve točki. A nato je sledila črna serija štirih tekem, na katerih je Tottenham ob treh porazih vknjižil le točko, s čimer se mora zdaj od moštva, ki je napadlo vrh, preleviti v tistega, ki bo branilo tretje oziroma četrto mesto, ki vodita v ligo prvakov. Trenutno je še vedno tretji, a za drugim mestom zaostaja že za gromozanskih 13 točk, za prvim pa ob tekmi manj za 15. Zato je precej pomembneje, kaj se dogaja na mestih za njim, na katerih ima za vratom dva mestna tekmeca, četrti Arsenal, ki zaostaja za točko, in šesti Chelsea, ki zaostaja za štiri, vmes pa je še peti in tri točke oddaljeni Manchester United.

Tudi pri Liverpoolu s formo v zadnjem času ne morejo biti ravno najbolj zadovoljni, a jih v nasprotju s Tottenhamom tepejo remiji. Na zadnjih osmih tekmah so jih namreč vknjižili na polovici obračunov (druge štiri tekme so dobili), s čimer so po odigranih popolnih 29. krogih pred kratkim prvič po 8. decembru lani in 13 zaporednih krogih prvo mesto predali že omenjenemu Cityju. Tako tudi niso več odvisni zgolj od sebe, v navijače Liverpoola, ki je imel po 20 krogih že 7 točk prednosti pred Cityjem, pa se je znova naselil strah, da se bo njihovo čakanje na naslov angleškega prvaka, ki ga niso osvojili že vse od sezone 1989/90, podaljšalo za (vsaj) še eno leto.

Kakor stvari stojijo dva dneva pred tekmo, bo Liverpoolov trener Jürgen Klopp jutri zagotovo pogrešal Gomeza in Oxladeja Chamberlaina, Tottenhamov Mauricio Pochettino Dierja, Winksa in Aurierja, nekaj igralcev pa je pri obeh še pod vprašajem. In ko smo že pri trenerjih, dodajmo, da je, čeprav je že pred časom zaradi slabih rezultatov izgubil službo pri Manchestru Unitedu, novo strupeno puščico proti obema sprožil Jose Mourinho. »Dandanes se v zvezi nogometom pojavljajo številna nesmiselna mnenja. Pri tem sodelujejo tudi nekateri trenerji, ki radi 'prodajajo' idejo o nogometni filozofiji, pa bi realno o tem lahko govorili šele, ko bi kaj osvojili. Povejte mi, v čem je smisel neke nogometne filozofije, če z njo ne osvojiš ničesar,« je v nekem intervjuju razpredal Mourinho in pri tem zagotovo mislil tudi na Kloppa in Pochettina, ki od leta 2015 oziroma 2014, odkar sedita na klopeh Liverpoola in Tottenhama, kljub dobrim predstavam in rezultatom nista osvojila še nobene lovorike.