Poklon častnemu občanu Rudolfu Maistru v Kamniku že desetletja na vsakem koraku izpričujejo mnogi pomniki; spominu nanj pa sta se s položitvijo cvetja k njegovemu spomeniku v spremstvu častne enote Slovenske vojske danes poklonila tudi predsednik vlade Marjan Šarec in župan občine Matej Slapar.

Slednji je v nagovoru izrazil ponos, da kot edina občina v Sloveniji praznujejo občinski praznik na rojstni dan slovitega rojaka, generala in velikega domoljuba Rudolfa Maistra, in poudaril, da so bili vedno med prvimi, ki so znali ceniti njegovo zapuščino.

Slavnostni govornik, predsednik vlade Marjan Šarec, ki je več let tudi sam županoval občini Kamnik, je v nagovoru someščane spomnil, da se z občinskim praznikom spominjajo rojaka, ki je naši državi leta 1918 priključil dobršen del Slovenije. »Prvih šest let je preživel v Kamniku, usoda pa ga je davnega leta 1918 poklicala v Maribor, kjer je ob omizju avstrijskih častnikov pokazal svoj velik pogum. Marsikdo drug bi sklonil glavo, zapustil prostor in tisto ozemlje bi bilo za vedno izgubljeno,« je opomnil Šarec in nadaljeval, da se je prav z Maistrom začela pisati slavna zgodovina Slovenije celotnega 20. stoletja, ki nam je prinesla tudi mnoge preizkušnje, mnoge zločine in zadala našemu narodu tudi mnoge težke rane.

A je vse to vodilo do osamosvojitve in samostojne države, ki ji je pot tlakoval že Rudolf Maister, ki je bil v 20. stoletju prevečkrat zamolčan. »Toda ne v Kamniku!« je poudaril Šarec in spomnil, da so imeli v Kamniku od nekdaj dovolj poguma, da so mu že zdavnaj postavili spomenik, po njem poimenovali šolo in ulico. Po njegovih besedah pa je Maister pomemben tudi zato, ker nas opominja, da moramo biti vsi bolj pogumni in imeti domoljubje tudi v srcu, tega nam danes pogosto primanjkuje. Manjka nam tudi zavedanja, kaj pomeni imeti svojo državo, kaj pomeni državnost in kaj pomeni častiti njene simbole, je še dejal Šarec in spomnil na premnoga izgubljena življenja, zaradi katerih danes lahko živimo v lastni državi.

Občani so si lahko na svoj praznik na dnevu odprtih vrat ogledovali tudi bogastvo spominov, ki jih hranijo v Maistrovi rojstni hiši na Šutni. Ti bodo po današnjem darilu Maistrovega vnuka Boruta Maistra poslej bogatejši za stol in okvir diplome. Oba dragocena spomina sta sta bila na ogled tudi v preddverju kamniškega kulturnega hrama, kjer je bila zvečer osrednja občinska slovesnost s podelitvijo letošnjih občinskih priznanj.