Stavek »Dajem odpoved!« je nočna mora vsakega menedžerja, še posebej v zaostrenih razmerah, ki vladajo v zadnjih letih na trgu dela. V Drogi Kolinski, članici skupine Atlantic Grupa, se zavedajo, da imajo odlične zaposlene, in ni jim težko priznati, tudi njim neposredno, da jih želijo obdržati. Njihova zlata praksa se je zato usmerila v zadrževanje zaposlenih. Razvili so prav poseben program prepoznavanja tveganja, da jim zaposleni ne bodo odšli. Rezultat: razmerje obžalovanih odhodov se je z lanskoletnih 15 % zmanjšalo za več kot polovico. V 2018 so imeli tako le 6 % obžalovanih prekinitev delovnega razmerja.

Stik med javno upravo in gospodarstvom

AmCham Slovenija je navdušil s partnerstvom za spremembe. Gre za program inovativnega sodelovanja med zaposlenimi v slovenskem javnem in zasebnem sektorju s ciljem prenosa in uporabe dobrih idej, praks in uporabnih rešitev ter izmenjave zaposlenih, ki ga skupaj vodita AmCham Slovenija in Ministrstvo za javno upravo Republike Slovenije. Zaposleni v javni upravi in gospodarstvu skupaj premikajo meje, rušijo stereotipe in ustvarjajo pozitivne zgodbe ter dokazujejo, da sodelovanje med javno upravo in gospodarstvom deluje. Sodelovalo je že 221 posameznikov, 67 podjetij in 18 vladnih služb, izvedli pa so 170 izmenjav.

Vodenje prepuščajo otrokom

Zlata praksa Mikro+Polo že z nazivom »Starejšim prijazno podjetje, kjer si upamo vodenje prepustiti tudi otrokom« namiguje, da je govora o vrhunsko organiziranih druženjih za povezovanje in zavzetost. »V podjetju Mikro+Polo svoje delo jemljemo zelo resno, ob tem se skušamo kar najbolj zabavati,« pravijo. Ponosni so na svoje organizirane zabave in druženja, za katere pravijo, da so nekaj posebnega. Imajo tudi uradno imenovanega organizatorja dogodkov, sicer glavnega logista. »Povezujemo se, preizkušamo svoje meje, na zabavah 'norimo' in z vsem tem povečujemo zavzetost zaposlenih,« so zapisali ob prijavi v natečaj.

Spisali in uglasbili himno podjetja

TU-VAL je dokazal, da je lahko ideja za večanje zavzetosti tudi v obliki not. Himno podjetja je uglasbil prof. Tomaž Habe, besedilo pa je zapisal direktor podjetja Anton Oven. Glasba ima moč, moč povezovanja in navdihovanja. tb