Po letu dni političnih pretresov, ki so se začeli z ubojem preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegove partnerice ter poglobili z aroganco in korupcijo kompromitirane vladajoče stranke Smer - SD, bodo danes slovaški volilci obrnili nov zgodovinski list. Vse je namreč nared za izvolitev prve predsednice države, 45-letne odvetnice, okoljevarstvenice in borke za človekove pravice Zuzane Čaputove, v drugem krogu volitev, kjer se ji obeta celo dvotretjinska podpora. Njen tekmec, evropski komisar za energetiko Maroš Šefčovič, je v prvem krogu prejel manj kot 20 odstotkov glasov. Njegovo nihanje med siceršnjimi naprednimi nazori in zagovarjanjem tradicionalnih krščanskih vrednot mu v drugo ne obeta boljšega rezultata tudi zato, ker dosledna liberalna drža Čaputove, ki je zagovornica gejevskih pravic, smiselne razprave o evtanaziji in odločanja žensk o prekinitvi nosečnosti, ni bila več tema volilne debate po prvem krogu volitev.

Tuje izkušnje proti domačim

Čaputova lahko še posebej računa na mlade volilce, saj so ji med njimi namerili tudi do 75-odstotno podporo, večjih preobratov v primerjavi s prvim krogom pa nihče ne pričakuje. Šefčovič je v vmesnih dveh tednih skušal tekmico pritegniti na svoje »bojno polje« s ponavljanjem pozivov k razpravi v kakšnem tujem jeziku, rekoč, da se politiki na najvišjih položajih pogosto znajdejo v stikih s tujimi predstavniki brez svetovalcev in prevajalcev. Čaputova mu je prostodušno priznala, da se z njim ne more kosati pri zunanjepolitičnih vprašanjih, saj ima desetletne izkušnje v evropski komisiji, da pa bolje od njega pozna razmere doma. Očitana ji politična neizkušenost res nima prave teže, saj se je izkazala v sorodnih bitkah, med drugim v zelo uspešni kampanji proti zgraditvi velikega odpada v Penzinoku na jugu države, ko je bila nagrajena s prestižno Goldmanovo nagrado za zaščito okolja.

Slaba popotnica Šefčoviču

Čaputovi v prid gre tudi podpora sedanjega predsednika države Andreja Kiska, ki se je odrekel potegovanju za drugi mandat, medtem ko se sicer cenjeni evropski komisar ne more pohvaliti s svojimi podporniki z bivšim premierjem Robertom Ficem na čelu in njegovo iztrošeno, a še vedno vladajočo stranko Smer - SD. Fičev naslednik Peter Pellegrini Šefkoviča sicer ni neposredno podprl, a je to jasno pokazala njegova izjava, da si na položaju predsednika države »resnično želi videti izkušenega politika, ki bo znal od prvega dne plavati v zelo turbulentnem mednarodnem življenju«.

Slovaški predsednik ima podobno kot v vrsti evropskih držav protokolarno vlogo, a lahko daje veto na nove zakone in imenuje najvišje sodnike. Čaputova je tako kot najpomembnejše ukrepe v državi poudarila temeljite preiskave korupcije in spopad z organiziranim kriminalom ter spomnila, da bo pomembna predsednikova naloga izbira novega državnega tožilca v prihodnjem letu. de