V zadnjem dnevu volilne kampanje pred jutrišnjimi predsedniškimi volitvami v Ukrajini je predsednik Petro Porošenko zatrdil, da bo premagal komika Volodimirja Zelenskega, ki je sicer tudi predsednik države, a za zdaj samo v priljubljeni televizijski nadaljevanki. Toda ankete so za Porošenka neizprosne in kažejo, da se morda ne bo uvrstil niti v drugi krog. Po eni zadnjih, ki ne odstopa od drugih, bo dobil 16,4 odstotka glasov, prvi je bil Zelenski s 27,7 odstotka, v drugi krog pa bi se uvrstila še nekdanja premierka Julija Timošenko s 16,6 odstotka glasov.

Po anketah bo tudi v drugem krogu 21. aprila zmagal politično povsem neizkušeni Zelenski, ki je očitno tudi sam tako zelo presenečen nad prihodnostjo, ki se mu odpira, da je nanjo povsem nepripravljen in da še nič ne ve, kakšna naj bi bila njegova politika. Toda prav lahko mu pred odločilnim dnem za Ukrajino, kar bo 21. april, pade podpora, zato je boj za drugo mesto med Timošenkovo in Porošenkom tako silovit. Vsekakor gre za zelo pomembne volitve, saj ima ukrajinski predsednik velike pristojnosti, samo Ukrajino pa še naprej čakajo težke preizkušnje in velike naloge, če hoče res postati evropska država in se otresti ruskega pritiska ter če hoče z razvojem gospodarstva in zmanjšanjem prevelikega vpliva oligarhov na politiko zagotoviti vsaj večini svojih državljanov človeka vredno življenje.

Televizijska diskreditacija

Vendar pa mnogi v sedanjih volitvah vidijo predvsem dvoboj med dvema milijarderjema, Porošenkom, tovarnarjem čokolad, in Ihorjem Kolomojskim, industrialcem in naftnim mogotcem, za katerega naj bi šla v volilni boj Zelenski in Timošenkova. Nedavno so na primer na televiziji 1+1, ki je last Kolomojskega in za katero Zelenski tudi kot scenarist snema nadaljevanko Služabnik ljudstva, trdili, da je Porošenko ubil brata, zaradi česar je predsednik države vložil tožbo. Pravzaprav mu jo je Kolomojski s svojo televizijo najbolj zagodel na silvestrovo, ko se je Porošenko ravno pripravljal, da bo v vlogi predsednika kot vedno ob koncu leta (tokrat tri mesece pred volitvami) nagovoril Ukrajince. Tedaj pa se je na kanalu 1+1 pojavil priljubljeni komik Zelenski in sporočil, da kandidira za predsednika, kar je povsem razvrednotilo nastop Porošenka.

Čeprav so vsi trije favoriti prozahodno usmerjeni, se mnogi Ukrajinci bojijo ruskega vmešavanja s kibernetskimi napadi, proti čemur so se sicer oblasti dobro zaščitile. Volitve pa bi bile lahko tudi pod vprašajem zaradi obtožb, da naj bi Porošenko in Timošenkova podkupovala volilce, da volijo za njiju.