Erjavec je poudaril, da Slovenija podpira iniciativo generalnega sekretarja ZN A4P (Akcija za mir) in napore, da bi mirovne operacije postale še bolj verodostojen, uspešen in učinkovit mehanizem za vzpostavljanje miru v svetu. »Slovenija se bo kot aktivna in odgovorna članica mednarodne skupnosti, tudi v prihodnje zavzemala za aktivno vključevanje mednarodne skupnosti v urejanje razmer na kriznih žariščih. Pri tem se bo osredotočala na preventivno delovanje, iskanje mirnih političnih rešitev, človekovo varnost ter za spoštovanje mednarodnega prava in človekovih pravic,« je poudaril minister.

Erjavec je predstavil dosežke Slovenije na področju sodelovanja žensk v obrambnem sistemu in v mirovnih operacijah. Glede na odstotek žensk v vojski je Slovenija med vodilnimi državami sveta s 16,5 odstotka žensk v vojski, osmimi odstotki na podčastniških in 13 odstotki žensk na častniških dolžnostih, so sporočili z obrambnega ministrstva.

Minister je zbrane seznanil tudi s slovensko namero o ustanovitvi centra za usposabljanje vojakov, policistov in civilnih oseb za sodelovanje v mirovnih operacijah, ki ga skupaj ustanavljajo obrambno, zunanje in notranje ministrstvo.

Erjavec se je že v četrtek srečal z generalnim sekretarjem ZN Guterresom, s katerim sta izmenjala poglede in stališča glede konfliktov, migracijskih trendov, humanitarnih razmer ter o prihodnjih prizadevanjih mednarodne skupnosti za mir, varnost in razvoj, s poudarkom na opolnomočenju žensk in zaščiti ranljivih skupin v svetu, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Sestal se je tudi z generalnim podsekretarjem za mirovne operacije Jean-Pierrom Lacroixom. Oba sogovornika sta pohvalila izredno profesionalnost pripadnikov Slovenske vojske v mirovnih operacijah z mandatom ZN.