V Miamiju 28. marec, v Sloveniji pa 29. marec je spisal nov list zgodovine slovenskega športa. Neverjetnih dva tisoč navijačev si je ogledalo dvoboj Miamija in Dallasa ter doživelo nepozaben delirij ob spremljanju slovenskih košarkarskih velikanov Gorana Dragića in Luke Dončića. Nosilca zlate slovenske košarkarske generacije s predlanskega evropskega prvenstva sta se Slovencem oddolžila s sijajnima predstavama. Goran Dragić je bil s 23 točkami, 12 skoki in 11 podajami igralec tekme, ki je svoj Miami popeljal do ene najpomembnejših zmag v sezoni v boju za nastop v končnici. Tudi Luka Dončić je bil z 19 točkami najboljši strelec Dallasa.

Da številčni slovenski navijači niso pustili ravnodušnih obeh košarkarskih zvezdnikov, kažejo njune izjave in dejanja. Luka Dončić, ki od 28. februarja ni več najstnik, je celo priznal, da je pred tekmo čutil največjo živčnost doslej. Čeprav je bil nekdaj čudežni deček, sedaj pa neustrašen mož, v svoji karieri že najkoristnejši igralec evrolige in z Realom iz Madrida prvak evrolige. V ligi NBA postavlja neverjetne mejnike, saj je serijski prvak izborov za novinca meseca, doseženi trojni dvojčki so postali njegov zaščitni znak in niso več senzacija, v Dallasu pa, odkar je jeseni igral prvi dvoboj v Teksasu, vlada popolna lukomanija, o kateri poroča ves svet.

Po karakterju je do navijačev dostopnejši 32-letni Goran Dragić. Ljubljančan je vrhunec reprezentančne poti dosegel predlani, ko je kot kapetan ob največji pomoči Luke Dončića Slovenijo popeljal do naslova evropskega prvaka ter postal najkoristnejši igralec nepozabnega in zgodovinskega prvenstva. Dragić je bil večji del sezone poškodovan, zato svoje najboljše tekme kaže v odločilnih trenutkih rednega dela lige, ko njegov Miami lovi uvrstitev v končnico. Koliko Ljubljančanu pomeni dodatna motivacija, je pokazala prav zadnja tekma v dvorani American Airlines, na kateri je pokazal eno svojih najboljših predstav, odkar je leta 2008 prišel v najmočnejšo ligo na svetu. Bil je vodja, kakršen je bil v času reprezentančnih uspehov, ko je v Carigradu slovensko reprezentanco spremljalo okrog 7000 slovenskih navijačev.

Pogled v zgodovino uspehov slovenskih košarkarjev v najmočnejši ligi na svetu je izjemen. Rašo Nesterović je bil glavni center San Antonia, ko je leta 2005 osvojil šampionski naslov. S po dvema naslovoma prvaka pa se lahko pohvalita Beno Udrih v letih 2005 in 2007 s San Antoniom, in Saša Vujačić v letih 2009 in 2010 z LA Lakers. Toda takšne evforije, za kakršno je v tej sezoni poskrbel Luka Dončić, za slovenskim košarkarjem tako v ZDA kot v Sloveniji še ni bilo.