Z daljšo pričakovano življenjsko dobo se podaljšuje tudi delovna doba, danes rojeni otroci bodo tako morali delati vsaj deset let dalj. Projekt Zlata nit zato osvetljuje tudi navdihujoče prakse s področja kadrovskih ukrepov za vključevanje starejših zaposlenih. Letos je drugič zapored potekal natečaj Starejšim prijazno podjetje: z leti še vedno zavzeti, ki se ga izvaja v sodelovanju z Javnim štipendijskim, razvojnim, invalidskim in preživninskim skladom Republike Slovenije v okviru njihovega projekta Celovita podpora podjetjem  za aktivno staranje delovne sile – ASI. Za priznanje se potegujejo podjetja, ki izvajajo ukrepe za učinkovito upravljanje starejših zaposlenih, uravnoteženo skrbijo za njihovo osebno rast in razvoj, jim zagotavljajo primerne delovne pogoje ter jim omogočajo, da uresničijo svoje potenciale.

Komisijo so navdušili prav vsi prijavljeni, posebna priznanja pa so prejeli: Danfoss Trata (kategorija velikih podjetij), Mikro+Polo (kategorija srednje velikih podjetij) in Zeus, davki in računovodstvo (kategorija malih podjetij). 

Karierni razvoj je odgovornost posameznika

V Danfoss Trati pri razvoju zaposlenih zagovarjajo model 70:20:10, po katerem največ, torej 70 odstotkov znanja, pridobimo prek konkretnega dela na delovnem mestu. Odgovornost posameznika tako vidijo v tem, da se vsak sam odloča o razvoju svoje kariere in išče možnosti glede širitve svojih aktivnosti na delovnem mestu, svojo odgovornost pa podjetje vidi v tem, da usklajuje pričakovanja s poslovnimi priložnostmi. Zaposlenim ponujajo marsikaj. Vključitev v različne programe in dodatna izobraževanja, fleksibilne urnike in napredovanja, program vzajemnega mentorstva med starejšimi in mlajšimi partnerji, v katerem starejši zaposleni predajajo svoje znanje in se hkrati učijo od mlajših kolegov. Vpeljujejo tudi izmenjavo med delovnimi mesti med različnimi oddelki in generacijami, organizirajo kreativne dneve, na katerih spoznavajo aktualne teme, navezane na poslovno področje, inovativnost še dodatno spodbujajo z vključitvijo v projekt 24Idea, kjer zaposleni razvijejo in predstavijo svoje poslovne ideje.

Talent nima starosti

Podjetje Mikro+Polo se je razvilo iz majhne obrtne delavnice, kjer so začeli z navijanjem tuljav in izdelavo transformatorjev, danes pa so največji dobavitelj za laboratorije v Sloveniji. Verjamejo, da ima prav vsak posameznik talent, le pravo mesto mu je treba poiskati. »To velja ne glede na spol, starost, delovno dobo ali kakršno koli obliko različnosti. Pri nas lahko vsak poda pobudo, predlog, idejo. Vpeljanih imamo veliko zaposlenim prijaznih ukrepov, ki spodbujajo vse, ne le starejše zaposlene. Temu terminu se pravzaprav izogibamo, saj verjamemo, da so stari samo tisti, ki nimajo več izzivov, ki se ne želijo razvijati ali spreminjati. Leta so samo številke,« pravijo.

Zlata vredni mentorji

V podjetju Zeus, davki in računovodstvo, nacionalnem šampionu v izboru za prestižno evropsko poslovno priznanje European Business Awards, za zavzetost starejših zaposlenih skrbijo na več načinov. Na voljo imajo kuhinjo in prostor za druženje, kjer si lahko vsak od zaposlenih pripravi svež obrok in se sprosti na igralih. »Zavedamo se, da je konstanten sedeč položaj neprijazen do hrbtenice, zato imamo na delovnih mestih navodila za vaje v pisarni in večkrat na leto organiziramo masaže za zaposlene.« Za vključitev in razvoj starejšim ponujajo možnost mentorstva in mentoriranja, spodbujajo jih s prijavo na različna izobraževanja in dogodke, v podjetju organizirajo interna izobraževanja ter z raznimi timbildingi in tedenskimi druženji poskrbijo za še večjo povezanost in pripadnost podjetju.