»Obe strani sta na iskrenih in konstruktivnih pogovorih napredovali tako glede pogajanj kot naslednjih pomembnih korakov,« so v izjavi zapisali v Beli hiši. Kitajski mediji so o pogajanjih poročali kot o uspešnem srečanju, ki je prineslo »nov napredek«. Pogajanja se bodo nadaljevala prihodnji teden, ko v Washington prihaja podpredsednik kitajske vlade Liu He. Tiskovni predstavnik kitajskega ministrstva za trgovino Gao Feng je v četrtek poudaril, da pogajalce čaka še veliko dela.

Kitajska in ZDA sta si od lani naprtili visoke carine na več sto milijard dolarjev trgovinske menjave, kar že vpliva na obe gospodarstvi in svet. Ameriški predsednik Donald Trump je prejšnji teden ocenil, da bi moral del carin ostati tudi v primeru, da bosta Peking in Washington dosegla trgovinski pogovor - tako bi zagotovili njegovo spoštovanje.

Peking je sicer že sprejel nekaj ukrepov, s katerimi naslavlja ameriške pritožbe. Ta teden je kitajski nacionalni kongres potrdil zakon, ki ščiti tuja podjetja pred prisilnim prenosom tehnologije. Decembra lani sta se Peking in Washington dogovorila, da trgovinski dogovor dosežeta do 1. marca letos, po tem datumu bi lahko ZDA zvišale carine na velik del kitajskega uvoza. Ker pa sta strani blizu dogovora, je Trump sklenil s tem še počakati.

ZDA so doslej uvedle visoke carine na 250 milijard dolarjev kitajskega uvoza, Kitajska, ki iz ZDA uvaža precej manj kot tja izvaža, pa se je odzvala s carinami na 110 milijard dolarjev ameriškega blaga. Trgovinske napetosti med dvema največjima svetovnima gospodarstvoma ohlajajo tudi globalno rast.

Zunanjetrgovinski primanjkljaj ZDA, ki je glavni razlog za Trumpovo jezo, se je januarja v primerjavi z decembrom sicer znižal za 15 odstotkov na 51,1 milijarde dolarjev, za kar je v veliki meri zaslužen prav manjši uvoz iz Kitajske. Primanjkljaj v trgovini s Kitajsko se je skrčil za 5,5 milijarde dolarjev na 33,2 milijarde.