»In začenjamo! Štirje dnevi dogodkov po Londonu z brezplačno podporo za ureditev statusa, namenjeno Londončanom, ki so državljani EU,« je zapisal na Twitterju. V britanski prestolnici sicer živi več kot milijon državljanov EU, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Z značilnim rdečim dvonadstropnim avtobusom, na katerem v različnih evropskih jezikih piše »Vsi smo Londončani«, se bodo pravni svetovalci vozili po britanski prestolnici. Ustavljali se bodo v različnih društvih, knjižnicah in tudi na delovnih mestih, kjer veliko zaposlenih prihaja iz 27 držav EU. »Vem, da so številni Londončani, ki so državljani EU, še vedno negotovi glede svoje prihodnosti in postopka, skozi katerega bodo morali, da bodo lahko ostali tukaj,« je povedal župan iz vrst opozicijskih laburistov, ki nasprotuje brexitu. Danes je tako britanske poslance pozval, naj glasujejo proti izstopnemu sporazumu.

Kot je v začetku marca za STA pojasnil slovenski veleposlanik v Londonu Tadej Rupel, bodo državljani EU po brexitu na Otoku lahko dobili naselitveni ali prednaselitveni status. To jim bo omogočilo bivanje v državi pod enakimi pogoji kot doslej, ne bodo pa imeli britanskega državljanstva.

Status posameznika bo odvisen od tega, kdaj se je priselil na Otok. Za naselitveni status bodo lahko zaprosili tisti državljani ali njihovi družinski člani, ki bodo v času vlaganja prošnje v državi živeli že najmanj pet let. Naselitveni status bo veljal nedoločen čas, imetniki tega statusa lahko zaprosijo za britansko državljanstvo. Prednaselitveni status pa je namenjen tistim, ki bodo do 30. junija 2021 na Otoku živeli manj kot pet let.

Za tiste, ki bodo na Otok prišli po izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije, bodo veljali drugačni pogoji.