V Melbournu v Avstraliji turisti in domačini zadnje dni lahko uživajo v čudovitem pogledu na jezero, ki je roza barve. Čeprav je zaradi tega pojava v Melbournu trenutno zelo veliko ljudi, ki želijo posneti fotografijo, to ni tako nenavaden pojav, kot se zdi na prvi pogled. Kot pišejo pri BBC-ju, je roza jezero v Melbournu možno videti skoraj vsako poletje od leta 2013 naprej. Takšno jezero pa poznajo tudi v Španiji, Kanadi in Senegalu.

Za obarvanje vodne gladine so potrebni izredni vremenski pogoji. Najbolj pomembno je, da je veliko sonca in malo padavin. V takih vremenskih pogojih alge v jezeru začnejo oddajati rdeč pigment, ta pa morsko gladino obarva v roza barvo.

Strokovnjaki vsem obiskovalcem svetujejo, naj ne hodijo preblizu vode ali se v njej kopajo, saj je stopnja slanosti zelo visoka, kar lahko na občutljivejši koži povzroči neželeno reakcijo.

Vsi, ki bi si roza jezero morda radi ogledali, imate, po običajnih predvidevanjih trajanja pojava, čas do pozne avstralske jeseni, ko ponovno nastopijo nižje temperature in se voda obarva nazaj v modro barvo.