Od danes je tako mogoče v vseh Hoferjevih trgovinah po Sloveniji v označene zbirne škatle oddati tako navadna kot sončna očala z dioptrijo. Zbirali jih bodo tudi v sodelujočih šolah, vrtcih, domovih starostnikov ter nekaterih drugih ustanovah, še piše na spletni strani akcije. Očala, ki jih ljudje ne uporabljajo več oziroma jih ne potrebujejo, bodo pomagala ljudem s težavami vida, namesto da bodo pristala v smeteh, so zapisali v sporočilu za javnost. V akciji ne zbirajo leč, etuijev brez očal ali okvirjev brez stekel.

V preteklih šestih letih so po navedbah organizatorja zbrali že več kot 60.000 rabljenih očal za slabovidne iz gospodarsko manj razvitih držav, ki si ustrezne okulistične oskrbe ne morejo privoščiti.

Po zaključku akcije bodo vsa očala razvrstili, pregledali, očistili in označili z ustreznimi optičnimi parametri, da bodo primerna za nadaljnjo uporabo. Predali jih bodo zbirnemu centru v Franciji, kjer jih nato razvrstijo za države tretjega sveta.

V podjetju so navedli podatke Svetovne zdravstvene organizacije, da je na svetu okoli 285 milijonov ljudi s hujšimi okvarami vida, od tega 39 milijonov slepih in 246 milijonov slabovidnih. Dodali so, da bi lahko 80 odstotkov slepote ali slabovidnosti preprečili samo s tem, da bi opravili ustrezen pregled in dobili prava očala.