Z generalnim sekretarjem ZN sta izmenjala stališča o posebnem podnebnem zasedanju, ki se ga je v New Yorku udeležil tudi Pahor. To zasedanje pomeni nadaljnji korak v pripravah na podnebni vrh, ki bo v ZN na pobudo generalnega sekretarja potekal septembra 2019.

Strinjala sta se, da potrebujemo močnejšo politično voljo in mobilizacijo, da bi rešili podnebni problem. Slovenija je odločno zavezana trajnostnemu in zelenemu razvoju, je dejal Pahor in dodal, da je takšna odločenost vključena tudi v razvojno strategijo Slovenije do leta 2030, v strategijo pametne specializacije in vizijo do leta 2050.

Razpravljala sta tudi o razmerah na Zahodnem Balkanu, pri čemer je Pahor generalnemu sekretarju ZN kot sopredsedujoči pobudi Brdo-Brioni predstavil priprave na vrh voditeljev, ki bo maja v Tirani. Sogovornika sta govorila tudi o možnosti udeležbe Guterresa na enem od prihodnjih vrhov.

Predsednik republike se mu je zahvalil za udeležbo na slovenski razstavi ob 20. obletnici delovanja ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti, saj je to priznanje poslanstvu zagotavljanja varnosti in omogočanja obnove in razvoja v državah, ki so jih prizadeli konflikti, so sporočili iz Pahorjevega urada.