V zadnjih letih se v Brneju ravnajo po konservativnejši obliki islama, prvič pa so uvedbo šeriatskega prava naznanili leta 2013. Gre za pravno normo, ki ureja odnose v skupnosti, kazni za prestopanje meja dovoljenega delovanja in vedenja, pa so izjemno krute.

Od 3. aprila dalje bodo v tej državi uvedene drakonske kazni, med katere sodi recimo kamenjanje, v primeru kraje pa človeku po teh določilih odsekajo roko ali nogo. Z novimi določili bodo krutim kaznim najbolj podvrženi istospolno usmerjeni in ženske.

Takšno kaznovanje je z direktivo določil brunejski sultan Hasanal Bolkiah, eden najbogatejših svetovnih voditeljev - vrednost njegovega premoženja je okoli 17 milijard evrov. Implementacijo novih kazni je opisal kot »velik dosežek«, piše Guardian.

Omejevanje in diskriminacija

V tej državi je prepovedano uživanje alkohola, zaporne kazni pa so predvidene, če imajo njeni prebivalci izvenzakonske otroke ali pa v petek niso molili, piše britanski časnik.

Že obračanje h konservativnejši obliki islama v Bruneju je sprožilo veliko protestov, glasni so bili predvsem očitki o tem, da Hotel Bel Air in Beverley Hills hotel v Los Angelesu ponujata pakete za LGBT pare, a sta v lasti države, katere norme proti tej skupnosti so izjemno sovražne.

Naznanitev uveljavljanja okrutnih kazni, pri čemer bodo spremembe najbolj vplivale na istospolno usmerjene, je burne odzive sprožila predvsem pri skupinah, ki se zavzemajo za človekove pravice. Pri Amnesty International so državo pozvali, naj implementacijo nemudoma ustavi. Rachel Chhoa-Howard, ki se pri tej organizaciji ukvarja z dogajanjem v Bruneju, je povedala, da »gre za omejevanje svobode izražanja, verovanja in prepričanja in uveljavljanje diskriminatornega obravnavanja žensk«.